Pierogi z zielonym groszkiem! Lato na talerzu w każdą porę roku, bo możemy je zrobić z surowego, lub mrożonego groszku (obojętnie). Są pyszne, wyraźne w smaku a dodatek puree z karmelizowanej cebuli uzupełnia to danie, tworząc naprawdę pyszną domową i bezmięsną potrawę, która zachwyci nawet wymagających łasuchów.
Ale zacznijmy od początku. Do przygotowania tych pierogów użyłam ciasta z dodatkiem lekko gazowanej wody. Nie robiłam wcześniej tego ciasta, bo wydawało mi się, że to z gorącą wodą jest najlepsze (zobacz tutaj). Powiem Wam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo z tym ciastem pracuje się troszkę inaczej, ale wcale nie znaczy, że gorzej. Co prawda jest twardsze i gorzej je rozwałkować, ale za to nie klei się praktycznie wcale i łatwiej się z nim pracuje w ogóle. Jest elastyczniejsze.
Jeżeli chodzi o farsz, to w składzie znajdziecie: zielony groszek, cebulę, czosnek, ser feta i w zasadzie to wszystko. Jednak połączenie jest naprawdę smaczne i jeżeli tylko lubicie zielony groszek, to z pewnością będziecie zachwyceni.
I na koniec puree z karmelizowanej cebuli zamiast śmietany, jako uzupełnienie całego dania. Pierogi z zielonym groszkiem rewelacyjnie się z nim komponują. Puree jest lekko słodkie, delikatne, maślane, ale też wyraźne. Często robię je do ryb, jednak myślę, że tutaj także sprawdza się idealnie!
Spróbujcie sami.
Pierogi z zielonym groszkiem i fetą oraz z puree z karmelizowanej cebuli
Składniki na obiad dla 3-4 osób
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- pół szklanki wody lekko gazowanej (125 ml)
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Ciasto wyrobić na gładką masę, zostawić na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkować je maksymalnie na tyle ile się da, na grubość nie większą niż 1 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawać krążki.
Farsz:
- pół cebuli
- 500 g groszku zielonego (może być mrożony)
- 200 g sera owczego feta
- płaska łyżeczka czosnku w proszku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Zielony groszek ugotować na miękko. Odcedzić go i włożyć do naczynia. Za pomocą widelca rozbić ziarenka, by chociaż częściowo zrobiła się z nich miazga. Do groszku dodać pokruszony ser feta, podsmażoną na miękko cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Wyrobić.
Puree z karmelizowanej cebuli:
- 4 białe cebule
- masło do podsmażenia
- sól
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na maśle z dodatkiem soli, aż będzie mięciutka i słodka. Lekko przestygniętą cebulę włożyć do blendera kielichowego, dolać kremówkę i zmiksować całość. W razie potrzeby dodać pieprzu lub soli.
Dodatkowo do przybrania:
- świeża natka koperku
- odrobina podsmażonej cebuli.
Warto usmażyć od razu 5-6 cebul z przeznaczeniem na puree, do przybrania i do farszu.
Pierogi z zielonym groszkiem i fetą wykonanie końcowe:
W krążki ciasta nakładać po łyżeczce farszu, następnie składać je na pół i sklejać na brzegach. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować od momentu wypłynięcia 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Gotowe układać na talerzu, podawać z dodatkiem puree z karmelizowanej cebuli, posypać natką posiekanego koperku oraz z odrobiną podsmażonej cebuli.
Smacznego!
Gold Sushi
19 stycznia, 2019 @ 12:50 pm
Wygląda naprawdę super 🙂 Bardzo ciekawy przepis
Majka
22 stycznia, 2019 @ 8:36 pm
Wygląda wybornie ?