Lubię zachęcać moje dzieci do poznawania i przygotowywania nowych przepisów razem ze mną poprzez ciekawe historie. A o tych bułeczkach jest chińska legenda. Podobno, by armia generała Zhuge Liang mogła przeprowadzić przez rzekę swych ludzi, a działo się to jeszcze przed narodzinami Chrystusa, zażądano, by ścięto pięćdziesiąt żołnierskich głów. Dowódca Liang jednak przechytrzył ludzi z drugiej strony brzegu, tworząc parowe bułeczki i przepuszczając je przez wodę zamiast prawdziwych ludzi. Po tej strategicznej akcji żołnierze uszli z życiem, dlatego bułeczki stały się bardzo sławne.
Dziś te bułeczki są znacznie mniejsze i sprzedawane zazwyczaj na ulicach, jako poranny posiłek, który można spożywać rękami. Man Tou podaje się samotnie, ale także z różnymi dodatkami np. z warzywami lub faszerowane mięsem, fasolą.
Ja przygotowałam je w dwóch wersjach – bez farszu i z farszem. Oba warte uwagi 🙂
Wybierz swoją wersję, lub przygotuj obie.
Man Tou bez farszu
Składniki na około 40 niedużych bułeczek:
⦁ na rozczyn: 50 g świeżych drożdży, pół szklanki ciepłej wody, płaska łyżeczka tartego imbiru, płaska łyżeczka tartej skórki cytrynowej, dwie łyżeczki cukru
⦁ do ciasta właściwego: 4,5 szklanki mąki pszennej 405, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 2/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Składniki na rozczyn umieścić w dużym naczyniu, połączyć ze sobą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto będzie przypominać gęstością ciasto na pierogi – powinno być sprężyste, gęste i odklejać się od brzegów naczynia. Zostawić pod przykryciem na 30 minut, aby podwoiło objętość. Znów przerobić. Ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i uformować w wałek o grubości 4-5 cm. Pokroić go na kawałki o szerokości 3 cm. Surowe man tou układać nad parą i pod przykryciem parować 8 minut.
Man Tou z wieprzowiną
Składniki na farsz i jego wykonanie:
30 dag mięsa mielonego
1 tarta marchew
1 łyżka sosu sojowego
posiekany ząbek czosnku
sól oraz pieprz
oliwa do podsmażenia.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać marchew, czosnek i chwile podsmażyć, aż zmiękną. Dodać mięso, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyć chwilę, aby mięso nie było surowe. Zostawić do przestygnięcia.
Składniki na około 20 bułeczek:
⦁ na rozczyn: 50 g świeżych drożdży, pół szklanki ciepłej wody, płaska łyżeczka tartego imbiru, płaska łyżeczka tartej skórki cytrynowej, dwie łyżeczki cukru
⦁ do ciasta właściwego: 4,5 szklanki mąki pszennej 405, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 2/3 szklanki gorącej wody.
Wykonanie:
Składniki na rozczyn umieścić w dużym naczyniu, połączyć ze sobą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto będzie przypominać gęstością ciasto na pierogi – powinno być sprężyste, gęste i odklejać się od brzegów naczynia. Zostawić pod przykryciem na 30 minut, aby podwoiło objętość. Znów przerobić. Ciasto na man tou wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i urywać od niego po kawałku kulki, w którą nakładać farsz i zlepić, aby nie wypadł. Odstawić na 10 minut do podrośnięcia.
Surowe bułeczki parujemy 10 minut pod przykryciem.
Czyli – ciasto na man tou jest takie samo, różni się jedynie odrobinę dłuższym czasem gotowania. Jeżeli masz bambusowy parownik – skorzystaj z niego.
Smacznego!
haniaw
14 grudnia, 2018 @ 11:52 pm
Cóż na pyszności. 🙂 Kupiłam parowar philipiak całkiem niedawno i szukam inspiracji do gotowania. Zapisuje sobie twój przepis, na pewno skorzystam, bo wygląda zachęcająco.
Katarzyna Rzepecka
15 grudnia, 2018 @ 7:04 am
Bardzo się cieszę:)
Dobrego dnia!
Agata
22 maja, 2020 @ 6:23 pm
Jadłam coś takiego raz, w azjatyckiej knajpce (Udon Noodle Bar w Warszawie) chyba się skuszę i zrobię sama jedne i drugie bo smak miały świetny 😉