Skip to content

Smażone w cieście kwiaty cukinii, faszerowane mozzarellą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Smażone kwiaty cukinii (kabaczka) są bardzo popularnym daniem we Włoszech, u nas powoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam do przygotowania, jeżeli macie w ogródkach krzaczki tego owocu (tak – to owoc a nie warzywo), lub macie okazje je nabyć. Niestety w sklepach są one bardzo rzadkim widokiem.

Do tego dania najlepiej wybrać kwiaty zamknięte, o lekko falowanych końcach. Umożliwi to łatwe zawinięcie kwiatu, tak aby farsz podczas smażenie nie wypłynął na zewnątrz. 

Przepis własny.
Składniki:
  • 10 kwiatów cukinii
  • mozzarella – kulka o wadze 100 – 150 gram maksymalnie
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wykonanie:

W pierwszej kolejności kwiaty delikatnie umyć, położyć na ręcznik papierowy by obeschły. Każdy kwiat bardzo delikatnie otwierać. W środku znajdziemy pręcik. Kwiaty dzielą się na żeńskie i męskie.  Z żeńskich powstają owoce, więc zrywając warto wybierać te męskie ( jest to cienki słupek).

Pręciki delikatnie wycinamy, tak by nie uszkodzić kwiatu. Kroimy mozzarellę w kostkę i po kostce nakładamy w każdy kwiat.
Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim ser.

Jajo, mąkę, mleko oraz szczyptę soli zmiksować na gładką maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko, Kasia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.