Skip to content

Truskawki – czyli co powinni?my o nich wiedzie?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Lubi? czasem przyjrze? si? z bliska owocom. Lubi? rozwi?za? ich zagadk? i dowiedzie? si? czego? wi?cej. Truskawka to jeden z moich ulubionych owoc?w. Uwielbiam w ka?dej postaci – na ciasto, jako sok, syrop, w formie lod?w itp. Czerwiec bez truskawek to jak zima bez ?niegu 🙂 Zobaczcie co si? w nich kryje i jak mo?na je wykorzysta? 🙂
Truskawki przyw?drowa?y do nas prawdopodobnie z Ameryki. M?wi si?, ?e odkry? je Kolumb i by?y olbrzymie jak kurze jajo. Nasze, obecnie znane, dost?pne w sklepach to krzy??wka ma?ych poziomek chilijskich i truskawki ameryka?skiej (poziomki wirginijskiej) – i to wcale nie tak dawno temu je skrzy?owano, bo na prze?omie 19 i 20 wieku. Od tamtego czasu zacz?to miksowa?, kombinowa?, tworzy? nowe gatunki.
Truskawki znalaz?y ogromne zastosowanie. Najcz??ciej si? nimi raczymy, po prostu je jedz?c. Robimy d?emy, soki, kompoty, mrozimy itp. Warto jednak zauwa?y?, ?e maj? one zastosowanie w produkcji syrop?w, lek?w a tak?e w kosmetologii. ?wietnie dzia?aj? na cer? i robi si? z ich udzia?em nie tylko kremy ale tak?e maseczki, perfumy i wiele innych.
Truskawki zawieraj? ogrom witamin, aminokwas?w i sk?adnik?w mineralnych. Warto najbardziej zwr?ci? uwag? na witamin? C gdy? na 100 g truskawek przypada oko?o 60 mg, czyli wi?cej ni? w cytrusach. Witamina ta ma du?y wp?yw na np. j?drno?? naszej sk?ry. Truskawka ma te? bardzo du?o witaminy B2 – kt?ra pomaga zwalczy? tr?dzik ( i odstraszy? komary) a tak?e witaminy B1. Z powodzeniem mo?emy zmiksowa? sobie maseczk? w domu i robi? j? w trakcie owocowania truskawek. Jak j? zrobi?? To banalnie proste – wystarczy zblendowa? kilka truskawek na g?adk? mas?, na?o?y? na sk?r? twarzy, nast?pnie zaschni?te zmy? letni? wod?. Efekt? Sk?ra g?adka niemal jak u niemowlaka.
Truskawki s? bardzo zdrowe. Nie szkodz? nawet cukrzykom, gdy? cukier jaki maj? w sobie zawarty to ?atwo przyswajalne lewulozy. Nie zawieraj? cholesterolu, s? niemal ca?kowicie pozbawione kwas?w t?uszczowych. Truskawki s? alkalizuj?ce i moczop?dne, zmniejszaj? ryzyko ataku podagry. 

Syrop z truskawek ma dzia?anie bakteriob?jcze, podobnie jak cebula czy czosnek – zawiera  bowiem fitoncydy. S? to substancje bakteriob?jcze, grzybob?jcze i pierwotniakob?jcze. Cz?sto fitoncydy s? te? wykorzystywane do konserwowania jako naturalny sk?adnik i dzi?ki niemu truskawki ?wietnie trzymaj? si? w s?oikach.
Z truskawkami trzeba obchodzi? si? ostro?nie. Nie wolno ich namacza?, by nie straci?y soku ani smaku. Najpierw umy?, nast?pnie obra? i przeci?? – nigdy odwrotnie. S? s?odziutkie ale tylko wtedy, kiedy dojrzewaj? w s?o?cu. Im wi?cej deszczu i miejsc ocienionych – tym truskawka bardziej kwa?na w smaku. Warto wi?c je kupowa?, kiedy od kilku dni jest bardzo ciep?o na dworze, wtedy nie b?dziemy ?a?owa? wydanych pieni?dzy.
Jednak szklanka truskawek ma oko?o 40-50 kcal – wi?c mo?emy je zajada? w du?ych ilo?ciach i nie ba? si? o dodatkowe kilogramy.
Warto wi?c je zajada?, prawda?

Pozdrawiam ciep?o, 
Kasia 🙂

4 komentarze

  1. Magda C.
    16 czerwca, 2015 @ 7:56 am

    Pysznie wygl?daj? te truskawki 🙂

    Reply

  2. mamawkuchni
    16 czerwca, 2015 @ 12:14 pm

    Uwielbiam truskawki ! Cz?sto robi? koktajle z dodatkiem truskawek 🙂

    Reply

  3. Anonimowy
    6 lipca, 2015 @ 10:54 am

    skoro to owoc bezpieczny dla cukrzyka to dlaczego tak mocno podnosi poziom cukru, nie rozumiem

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      6 lipca, 2015 @ 12:21 pm

      Nie ma mo?liwo?ci by same truskawki podnios?y cukier, ale jak ju? kto? zajada je z bita ?mietan? itp to skoki cukru s? normalne 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *