Ciasto ucierane to jedno z najprostszych ciast, jakie możemy wykonać. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec, aby otrzymać rewelacyjnie pulchne i jednocześnie wilgotne ciacho, ważne tylko by produkty na nie przeznaczone, były w jednakowej temperaturze pokojowej. Zazwyczaj piekę to ucierane ciasto według starej receptury, takiej najbardziej uniwersalnej, z której korzystały nasze Babcie, a która mówi o tym, by wszystkie główne składniki były w równej gramaturze, czyli skoro masła jest 100 g, to dodajemy też 100 g cukru i analogicznie zwiększamy ich ilość w stosunku do potrzebnej formy. I taki właśnie jest ten przepis.
Ja od siebie dodatkowo dodaję odrobinę wody, dla lekkości. Ciasto wychodzi naprawdę rewelacyjne. Szybko się je robi i równie szybko znika 🙂
Idealne do podania z sezonowymi owocami. Zachęcam do wykonania!
Ucierane ciasto z rabarbarem
Ucierane ciasto z rabarbarem – składniki na tortownice 20-22 cm:
- 200 g jaj – 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 ml wody
- 8 łodyg rabarbaru
WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
Ucierane ciasto z rabarbarem – wykonanie:
Rabarbar pokroić na kawałki. Jeżeli jest bardzo kwaśny, można dodać do niego łyżkę cukru.
Formę o średnicy 20-22 cm posmarować cienko masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem do białości. Cukier dodajemy w trzech rzutach, każdy rzut ucieramy kilka minut. Następnie wciąż ucierając dodawać jajka – jedno po drugim, tak aby każde się wchłonęło – masa powinna stać się jasna. Dodać pozostałe składniki i na najmniejszych obrotach wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy i rozgarnąć je lekko na boki (z pewnością na środku wyrośnie bardziej). Wierzch przybrać rabarbarem. Piec przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Just Megik
29 kwietnia, 2019 @ 8:35 pm
Prezentuje się cudownie! Domowo i sezonowo 🙂