Skip to content

?ledzie po szwajcarsku

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Je?eli szukasz przepisu na co? pysznego, zdrowego i pi?knie wygl?daj?cego – to ?ledzie po szwajcarsku s? idealnym wyborem. Ten przepis przygotujesz w kilka chwil, a je?eli pozwolisz cebuli si? przegry?? z przyprawami, to otrzymasz bardzo prost? sa?atk? na ka?d? okazj?. ?ledzie po szwajcarsku posmakuj? nie tylko m?skiemu gronu, ale spe?ni? te? swoj? rol? w?r?d os?b, kt?re chc? si? zdrowo od?ywia?. Do przygotowania dania u?y?am SEKO ?ledzik na okr?g?o solony z kolorowym pieprzem, kt?ry idealnie pasuj? do ca?o?ci. Wykorzystujemy ca?? zawarto?? pojemniczka, a nie tylko ?ledzie.

Danie jest wyraziste, pe?ne smakiem i co najwa?niejsze – wprowadza do naszej diety zdrowe ryby, kt?rych wci?? jemy w Polsce o wiele za ma?o. Statystyki dowodz?, ?e sprzeda? ryb maleje u nas z ka?dym rokiem. Jest to przera?aj?ce, gdy? ryby powinno si? je?? 2-3 razy w tygodniu! S? zdrowsze od mi?sa zwierz?cego, kt?rego statystyczny Polak zjada nawet 6 razy wi?cej! Ryby to ogromna dawka witamin, kwas?w nasyconych i nienasyconych, oraz omega-3. Ryby to dobre t?uszcze. Ich spo?ywanie wzmacnia odporno?? i ?agodzi procesy zapalne.

 

?ledzie z cebul?

?ledzie po szwajcarsku

?ledzie po szwajcarsku – sk?adniki:

  • SEKO ?ledzik na okr?g?o solony z kolorowym pieprzem 2 x 200 g
  • 4 bia?e cebule
  • ?y?ka oliwy
  • p?? szklanki g?stej passaty pomidorowej
  • ?y?ka musztardy miodowej
  • p?aska ?y?eczka soli
  • p?aska ?y?ka octu
  • 50 g sera owczego feta
  • ?wie?y szczypior.

 

?ledzie po szwajcarsku – wykonanie:

Cebul? obra?, poszatkowa? na jak najbardziej cienkie plasterki. W?o?y? do naczynia, doda? do niej oliw?, passat? pomidorow?, musztard? miodow?, s?l, ocet oraz cebulk? z zalew? od ?ledzika na okr?g?o. ?ledzie odk?adamy na p??niej. Ca?o?? dok?adnie mieszamy i zostawiamy na ca?? noc w lod?wce (a minimum dwie godziny), aby smaki si? po??czy?y i cebula zmi?k?a.

Nast?pnie cebul? wy?o?y? na talerz. Na jej wierzchu na okr?g?o pouk?ada? ?ledzie, do?o?y? do nich pokrojony w kostk? ser feta,  oraz posiekany szczypiorek.

 

Smacznego!

 

?ledzie po szwajcarsku

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *