Skip to content

Konkurs: Wygraj nagrody od Folwark! Kosz z produktami oraz sosy.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Witajcie! Dziś dla odmiany mam dla Was zabawę 🙂 Zabawę w której warto wziąć udział bowiem do wygrania są aż 3 nagrody! Mowa oczywiście o produktach od marki Folwark. Ja osobiście bardzo sobie chwalę tę markę i bardzo się cieszę, że mogę razem z marką Folwark nagrodzić kogoś z Was – czyli moich czytelników 🙂 Zapraszam do wzięcia udziału!

Regulamin konkursu:

  1. Nagrodami w konkursie są: kosz z produktami marki Folwark (kosz oraz 5 produktów), oraz dwa zestawy po 4 sosy każdy – wygrywają 3 osoby. Sosy będzie można wybrać z katalogu: KLIK
  2. Aby wziąć udział w konkursie należy w komentarzu pod tym postem pozostawić przepis na danie z którym można podać sos, lub danie przygotowane z użyciem sosu Folwark. Należy pozostawić także swój adres email w celu kontaktowym.
  3. Na adres katarzynarzepecka@onet.pl należy wysłać zdjęcie dania konkursowego z lokowaniem użytego sosu – jest to opcja dla chętnych. Adres mailowy powinien być ten sam, co pozostawiony do celów kontaktowych.
  4. Zgłoszenia konkursowe można zgłaszać do 30.11.2015 włącznie.
  5. Wyniki będą ogłoszone w ciągu trzech dni po zakończeniu konkursu.
  6. Konkurs jest dla czytelników bloga – wpisy z reklamami blogów, linkami nie będą brane pod uwagę.
  7. Fundatorem nagród jest Folwark, i to marka jest odpowiedzialna za wysyłkę nagród. Ma na to 7 dni po podaniu przez zwycięzców danych adresowych. Zwycięzców wybiorę sama, sprawiedliwie – decyzja nie podlega dyskusji.
Powodzenia! 🙂

***
WYNIKI!!!
Bardzo serdecznie dziękuję za udział, za wszystkie przepisy i piękne zdjęcia które nadesłaliście 🙂 Przepraszam, że trzymałam do samego końca w napięciu – czekanie dobiegło końca.
Wybór kierowałam własnym gustem. Wygrywają te przepisy, które najbardziej mnie zaciekawiły i które będę sama chciała zrobić.
Miejsce 1.
Banalna sałatka, banalna w składniki – jednak kiedy czytałam przepis to już zastanawiałam się jak to będzie smakować – MUSZĘ SPRÓBOWAĆ 🙂 podejrzewam, że będzie hitem w moim domu.
Panie Radku – gratulacje 🙂 Pana przepis wygrywa 🙂
“Potrzebne nam będą:

1 brokuł
1 kg pomidorów
1 op. Sera feta 18%
Sos czosnkowy, oczywiście folwark
1 cebula
1 czerowna, zielona, żólta papryka


Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, pomidory kroimy w kostke, natomiast cebule w krążki a papryke w paski, doprawiamy odrobine pieprzem, ser feta kroimy w kosteczki i wrzucamy na górę miski, nie mieszamy! – bo wszystko pusci nam wode… nakładamy na talerz i każdy według uznania polewa sobie sosem folwark 🙂 “

Gratuluję także – pani Dominice – pizza ze szpinakiem chodzi za mną już od dawna – będę testować przepis ( misia104@o2.pl) oraz gratuluję pani Katarzynie P. za makaronowe kotleciki ( moje dzieci będą zachwycone, przygotuję coś podobnego – pomysł jak najbardziej do mnie trafił :)) – kazikonda0@o2.pl
Gratulacje!
Sprawdźcie swoje skrzynki mailowe.

59 komentarzy

  1. Kasia Be
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Chętnie wezmę udział 🙂

    Zapiekane nadziewane pomidory z remuladą duńską

    składniki:
    – 5 pomidorów
    – 5 kromek chleba (może być już lekko starawy)
    – 5 łyżek remulady duńskiej firmy Folwark
    – natka pietruszki (3-4 łyżki)
    – ser żółty, który dobrze się topi – 3 garście startego
    – sól, pieprz, przyprawa carry
    – oliwa z oliwy

    wykonanie:

    1. Pomidorom odcinamy wierzch, lecz nie wyrzucamy ich. łyżką opróżnić pomidory ze "środków".
    2. Z chleba robimy kruszonkę za pomocą miksera. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, ser żółty i wszystko łączymy za pomocą remulady duńskiej. Masa musi się dobrze lepić. W razie czego dodać trochę do masy.
    3. Doprawić solą i pieprzem a także przyprawą carry.
    4. Łyżką nakładać farsz do pomidorów po brzegi. Przykryć "czapeczkami" wierzchów odciętych wcześniej z pomidorów.
    5. Z zewnątrz posmarować pomidory oliwą. Pomidory przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    6. Piec 20-30 min. w 180*C. Pomidory mają się zmarszczyć, lecz nie przypalić.
    Podawać na ciepło np. z sałatką ze szpinaku i pestek dyni 🙂

    Pozdrawiam,
    Kasia

    ka.burliga@gmail.com

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm

      Super 🙂 Brzmi bardzo smacznie, dziękuję za zgłoszenie 🙂

      Reply

  2. Kasia Be
    20 listopada, 2015 @ 4:15 pm

    Chętnie wezmę udział 🙂

    Zapiekane nadziewane pomidory z remuladą duńską

    składniki:
    – 5 pomidorów
    – 5 kromek chleba (może być już lekko starawy)
    – 5 łyżek remulady duńskiej firmy Folwark
    – natka pietruszki (3-4 łyżki)
    – ser żółty, który dobrze się topi – 3 garście startego
    – sól, pieprz, przyprawa carry
    – oliwa z oliwy

    wykonanie:

    1. Pomidorom odcinamy wierzch, lecz nie wyrzucamy ich. łyżką opróżnić pomidory ze "środków".
    2. Z chleba robimy kruszonkę za pomocą miksera. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, ser żółty i wszystko łączymy za pomocą remulady duńskiej. Masa musi się dobrze lepić. W razie czego dodać trochę do masy.
    3. Doprawić solą i pieprzem a także przyprawą carry.
    4. Łyżką nakładać farsz do pomidorów po brzegi. Przykryć "czapeczkami" wierzchów odciętych wcześniej z pomidorów.
    5. Z zewnątrz posmarować pomidory oliwą. Pomidory przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    6. Piec 20-30 min. w 180*C. Pomidory mają się zmarszczyć, lecz nie przypalić.
    Podawać na ciepło np. z sałatką ze szpinaku i pestek dyni 🙂

    Pozdrawiam,
    Kasia

    ka.burliga@gmail.com

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 listopada, 2015 @ 6:54 pm

      Super 🙂 Brzmi bardzo smacznie, dziękuję za zgłoszenie 🙂

      Reply

  3. Patrycja Żuraw
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Domowy kebab w chlebkach pitach z sosem czosnkowym.
    chlebki pita
    Składniki na 10 sztuk:

    3 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 i 1/4 szklanki letniej wody
    1 łyżeczka soli
    10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
    Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).

    Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut).

    W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.

    Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 – 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

    Dodatkowo ;
    * 2 piersi z kurczaka
    * przyprawa do gyrosa
    *mała kapusta pekinska
    * 3 pomidory obrane ze skóry
    * 1 czerwona cebula
    * kilka ogórkow korniszonych
    * sos czosnkowy firmy folwark
    Pierśz kurczaka oczyszczamy i kroimy na male paseczki przyprawiamy przyprawą według wlasnego uznania, mniej wiecej ok 2, 3 łyżek. Kurczaka smazymy na bardzo małej ilosc oleju lub oliwy.
    Kapuste przekrajamy na pol i szatkujemy. Pomidory , cebule, ogorki kroimy tak jak lubimy . Pity przekrajamy tak aby powstała nam z nich sakiewka. Dodajemy kurczaka kapuste i reszte skladników tak jak lubimy. Wszystko polewamy sosem i gotowe. Takie domowe pity wypelnione w srodku tym co sie najbardziej lubi są wspaniale. Polecam.
    Smacznego:)
    patrycja.zuraw1@gmail.com

    Reply

  4. Patrycja Żuraw
    23 listopada, 2015 @ 1:00 pm

    Domowy kebab w chlebkach pitach z sosem czosnkowym.
    chlebki pita
    Składniki na 10 sztuk:

    3 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 i 1/4 szklanki letniej wody
    1 łyżeczka soli
    10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
    Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).

    Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut).

    W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.

    Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 – 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

    Dodatkowo ;
    * 2 piersi z kurczaka
    * przyprawa do gyrosa
    *mała kapusta pekinska
    * 3 pomidory obrane ze skóry
    * 1 czerwona cebula
    * kilka ogórkow korniszonych
    * sos czosnkowy firmy folwark
    Pierśz kurczaka oczyszczamy i kroimy na male paseczki przyprawiamy przyprawą według wlasnego uznania, mniej wiecej ok 2, 3 łyżek. Kurczaka smazymy na bardzo małej ilosc oleju lub oliwy.
    Kapuste przekrajamy na pol i szatkujemy. Pomidory , cebule, ogorki kroimy tak jak lubimy . Pity przekrajamy tak aby powstała nam z nich sakiewka. Dodajemy kurczaka kapuste i reszte skladników tak jak lubimy. Wszystko polewamy sosem i gotowe. Takie domowe pity wypelnione w srodku tym co sie najbardziej lubi są wspaniale. Polecam.
    Smacznego:)
    patrycja.zuraw1@gmail.com

    Reply

  5. Radek
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Witam, to ja może napisze przepis, który chodzi za mną już od dawna, ale nie mam czasu 🙁
    Potrzebne nam będą:
    1 brokuł
    1 kg pomidorów
    1 op. Sera feta 18%
    Sos czosnkowy, oczywiście folwark
    1 cebula
    1 czerowna, zielona, żólta papryka

    Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, pomidory kroimy w kostke, natomiast cebule w krążki a papryke w paski, doprawiamy odrobine pieprzem, ser feta kroimy w kosteczki i wrzucamy na górę miski, nie mieszamy! – bo wszystko pusci nam wode… nakładamy na talerz i każdy według uznania polewa sobie sosem folwark 🙂

    Smacznego!

    Proste i łatwe w przyżądzeniu oraz tanie!

    radekrzysko@gmail.com

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm

      Hmmm, brzmi bardzo apetycznie 🙂 dziękuję za zgłoszenie.

      Reply

  6. Radek
    24 listopada, 2015 @ 11:13 am

    Witam, to ja może napisze przepis, który chodzi za mną już od dawna, ale nie mam czasu 🙁
    Potrzebne nam będą:
    1 brokuł
    1 kg pomidorów
    1 op. Sera feta 18%
    Sos czosnkowy, oczywiście folwark
    1 cebula
    1 czerowna, zielona, żólta papryka

    Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, pomidory kroimy w kostke, natomiast cebule w krążki a papryke w paski, doprawiamy odrobine pieprzem, ser feta kroimy w kosteczki i wrzucamy na górę miski, nie mieszamy! – bo wszystko pusci nam wode… nakładamy na talerz i każdy według uznania polewa sobie sosem folwark 🙂

    Smacznego!

    Proste i łatwe w przyżądzeniu oraz tanie!

    radekrzysko@gmail.com

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 listopada, 2015 @ 1:20 pm

      Hmmm, brzmi bardzo apetycznie 🙂 dziękuję za zgłoszenie.

      Reply

  7. Mariola
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Krokiety z pieczarkami i serem z pikantnym sosem Madziarów.

    Naleśniki :
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    2 jajka
    20 dag mąki
    sól/pieprz
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki oregano

    Wszystkie składniki wymieszać, jeżeli ciasto będzie za gęste dodać troszkę wody. Usmażyć średniej grubości naleśniki.

    Farsz:
    30dag pieczarek
    1 mała cebulka
    30dag sera zółtego
    sól/pieprz

    Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki starte na dużych oczkach, odparować, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Do zimnego farszu dodać ser starty na dużych oczkach.

    Wykonanie krokietów:

    Każdy naleśnik posmarować cienko SOSEM MADZIARÓW Folwark, na to wykładać farsz pieczarkowo-serowy, zawijać krokiety, panierować w jajku i bułce tartej, smażyc na chrupiąco na rozgrzanym tłuszczu.

    Smacznego 🙂

    mchomen@o2.pl

    Reply

    • Mariola
      17 kwietnia, 2018 @ 12:19 pm

      Są obłędne 🙂 zwłaszcza dla tych którzy lubią pikantniejsze smaki, bo ten sos Madziarów do łagodnych nie należy 😉

      Reply

  8. Mariola
    25 listopada, 2015 @ 7:45 am

    Krokiety z pieczarkami i serem z pikantnym sosem Madziarów.

    Naleśniki :
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody
    2 jajka
    20 dag mąki
    sól/pieprz
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki oregano

    Wszystkie składniki wymieszać, jeżeli ciasto będzie za gęste dodać troszkę wody. Usmażyć średniej grubości naleśniki.

    Farsz:
    30dag pieczarek
    1 mała cebulka
    30dag sera zółtego
    sól/pieprz

    Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki starte na dużych oczkach, odparować, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Do zimnego farszu dodać ser starty na dużych oczkach.

    Wykonanie krokietów:

    Każdy naleśnik posmarować cienko SOSEM MADZIARÓW Folwark, na to wykładać farsz pieczarkowo-serowy, zawijać krokiety, panierować w jajku i bułce tartej, smażyc na chrupiąco na rozgrzanym tłuszczu.

    Smacznego 🙂

    mchomen@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      25 listopada, 2015 @ 8:17 am

      Moja siostra robi podobne krokiety 🙂 z sosem muszą być obłędne 🙂
      Dziękuję za zgłoszenie 🙂

      Reply

    • Mariola
      25 listopada, 2015 @ 8:41 am

      Są obłędne 🙂 zwłaszcza dla tych którzy lubią pikantniejsze smaki, bo ten sos Madziarów do łagodnych nie należy 😉

      Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Do przepisu użyłam http://folwark.com.pl/produkty/sos-ziolowo-musztardowy-d/

    Polędwiczki w musie grzybowym z sosem jałowcowym,podane z sosem ziołowo-musztardowym

    400 g polędwiczki wieprzowej
    250 g surowej piersi z kurczaka
    2 żółtka
    50 ml śmietanki kremówki
    1/3 szklanki suszonych plastrów borowików
    1 łyżka siekanej cebuli
    1/2 posiekanego ząbka czosnku
    sól, pieprz
    musztarda sarepska
    100 g prażonej kaszy gryczanej
    olej
    Sos
    2 żółtka
    1/2 kostki masła
    50 ml białego wina
    2 łyżki białego octu winnego
    1 łyżeczka siekanej szalotki
    1 łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu jagód jałowca
    sól
    starta gałka muszkatołowa

    Sos ziołowo-musztardowy Folwark

    Sposób przygotowania

    Grzyby namaczamy i dobrze płuczemy. Masło na sos klarujemy. Polędwiczki czyścimy, dzielimy na 4 porcje o równej grubości 3 centymetrów. Mięso przyprawiamy i lekko obsmażamy. Grzyby siekamy i obsmażamy z cebulą i czosnkiem. Robimy farsz, miksując w malakserze kurczaka, żółtka i śmietankę. Do farszu dodajemy ostudzone grzyby i doprawiamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcje farszu, kładziemy na nich mięso i zawijamy roladki, tak by farsz pokrył całe mięso. Roladki zawijamy dodatkowo w folię aluminiową (by zachowały ładny kształt). Zagotować wodę, ostudzić ją do mniej więcej 60 stopni, włożyć roladki i pozostawić na małym ogniu na 30 minut, sprawdzając temperaturę termometrem i starając się utrzymać ją na poziomie 60 stopni – kiedy woda będzie się robiła za gorąca, trzeba na chwilę zdjąć garnek z ognia . W tym czasie zagotowujemy wino z octem, szalotką i jałowcem. Miseczkę z winem i żółtkami zawieszamy w większym naczyniu z gotującą się wodą w taki sposób, aby dno miseczki nie dotykało wrzątku -i ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. W to wkręcamy sklarowane ciepłe masło. Przed podaniem cedzimy sos przez gęste sito. Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni, smażymy w nim kaszę gryczaną, aż powstanie kaszowy popcorn. Ziarenka wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Ugotowane roladki smarujemy musztardą i obtaczamy w kaszy. Podajemy z jałowcowym sosem i młodymi warzywami,polane sosem ziołowo-musztardowym Folwark

    pozdrawiam
    Magda

    franulka5@gazeta.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

      Dziękuję za zgłoszenie 🙂 bardzo oryginalny przepis 🙂

      Reply

  10. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

    Tortilla Meksykańska z Sosem czosnkowym Folwark

    Składniki
    3 gotowe placki na tortillę
    pół małej kapusty pekińskiej
    1 ogórek
    2 pomidory
    40 dkg fileta z kurczaka
    przyprawa kebab-gyros
    vegeta, pieprz, papryka słodka
    olej lub oliwa
    Sos czosnkowy Folwark

    Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.
    Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Sos czosnkowym wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.
    Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem – zwinąć.

    Smacznego 🙂

    to-paz@gazeta.pl

    Ania

    Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    SAŁATKA Z KREWETEK I PAPRYKI Z DRESINGIEM 1000 WYSP FOLWARK

    Składniki:
    Krewetki koktajlowe 250 g,
    Sos 1000 Wysp FOLWARK 250 ml,
    sałata lodowa 300 g,
    świeża papryka trzy kolory 200 g,
    sok z cytryny 1 szt.,
    koperek do smaku, sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Krewetki skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, dodać do krewetek wraz z porwaną sałatą lodową.
    Sos 1000 Wysp wlać do przygotowanej sałatki, dodać drobno posiekany koperek. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.

    Pozdrawiam
    Gosia

    cygareta1@interia.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

      Bardzo ciekawa propozycja 🙂 dziękuję za zgłoszenie 🙂

      Reply

  12. Anonimowy
    27 listopada, 2015 @ 11:48 am

    Do przepisu użyłam http://folwark.com.pl/produkty/sos-ziolowo-musztardowy-d/

    Polędwiczki w musie grzybowym z sosem jałowcowym,podane z sosem ziołowo-musztardowym

    400 g polędwiczki wieprzowej
    250 g surowej piersi z kurczaka
    2 żółtka
    50 ml śmietanki kremówki
    1/3 szklanki suszonych plastrów borowików
    1 łyżka siekanej cebuli
    1/2 posiekanego ząbka czosnku
    sól, pieprz
    musztarda sarepska
    100 g prażonej kaszy gryczanej
    olej
    Sos
    2 żółtka
    1/2 kostki masła
    50 ml białego wina
    2 łyżki białego octu winnego
    1 łyżeczka siekanej szalotki
    1 łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu jagód jałowca
    sól
    starta gałka muszkatołowa

    Sos ziołowo-musztardowy Folwark

    Sposób przygotowania

    Grzyby namaczamy i dobrze płuczemy. Masło na sos klarujemy. Polędwiczki czyścimy, dzielimy na 4 porcje o równej grubości 3 centymetrów. Mięso przyprawiamy i lekko obsmażamy. Grzyby siekamy i obsmażamy z cebulą i czosnkiem. Robimy farsz, miksując w malakserze kurczaka, żółtka i śmietankę. Do farszu dodajemy ostudzone grzyby i doprawiamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcje farszu, kładziemy na nich mięso i zawijamy roladki, tak by farsz pokrył całe mięso. Roladki zawijamy dodatkowo w folię aluminiową (by zachowały ładny kształt). Zagotować wodę, ostudzić ją do mniej więcej 60 stopni, włożyć roladki i pozostawić na małym ogniu na 30 minut, sprawdzając temperaturę termometrem i starając się utrzymać ją na poziomie 60 stopni – kiedy woda będzie się robiła za gorąca, trzeba na chwilę zdjąć garnek z ognia . W tym czasie zagotowujemy wino z octem, szalotką i jałowcem. Miseczkę z winem i żółtkami zawieszamy w większym naczyniu z gotującą się wodą w taki sposób, aby dno miseczki nie dotykało wrzątku -i ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. W to wkręcamy sklarowane ciepłe masło. Przed podaniem cedzimy sos przez gęste sito. Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni, smażymy w nim kaszę gryczaną, aż powstanie kaszowy popcorn. Ziarenka wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Ugotowane roladki smarujemy musztardą i obtaczamy w kaszy. Podajemy z jałowcowym sosem i młodymi warzywami,polane sosem ziołowo-musztardowym Folwark

    pozdrawiam
    Magda

    franulka5@gazeta.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      27 listopada, 2015 @ 12:30 pm

      Dziękuję za zgłoszenie 🙂 bardzo oryginalny przepis 🙂

      Reply

  13. Anonimowy
    27 listopada, 2015 @ 11:54 am

    Tortilla Meksykańska z Sosem czosnkowym Folwark

    Składniki
    3 gotowe placki na tortillę
    pół małej kapusty pekińskiej
    1 ogórek
    2 pomidory
    40 dkg fileta z kurczaka
    przyprawa kebab-gyros
    vegeta, pieprz, papryka słodka
    olej lub oliwa
    Sos czosnkowy Folwark

    Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.
    Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Sos czosnkowym wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.
    Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem – zwinąć.

    Smacznego 🙂

    to-paz@gazeta.pl

    Ania

    Reply

  14. Anonimowy
    27 listopada, 2015 @ 11:58 am

    SAŁATKA Z KREWETEK I PAPRYKI Z DRESINGIEM 1000 WYSP FOLWARK

    Składniki:
    Krewetki koktajlowe 250 g,
    Sos 1000 Wysp FOLWARK 250 ml,
    sałata lodowa 300 g,
    świeża papryka trzy kolory 200 g,
    sok z cytryny 1 szt.,
    koperek do smaku, sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Krewetki skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, dodać do krewetek wraz z porwaną sałatą lodową.
    Sos 1000 Wysp wlać do przygotowanej sałatki, dodać drobno posiekany koperek. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.

    Pozdrawiam
    Gosia

    cygareta1@interia.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      27 listopada, 2015 @ 12:32 pm

      Bardzo ciekawa propozycja 🙂 dziękuję za zgłoszenie 🙂

      Reply

  15. Katarzyna P
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Aromatyczna pizza na grubym cieście z szynką, pieczarkami i sosem do pizzy Folwark

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 6 szklanek mąki pszennej
    2. 2 łyżeczki soli
    3. 1 łyżeczka słodkiej papryki
    4. 100 gram drożdży
    5. 6 łyżeczek oleju
    7. 1/2 łyżeczki cukru
    8. 2 szklanki letniej wody
    9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Dodatkowo:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. 100 gram dowolnej wędliny
    3. 100 gram pieczarek
    4. Pomidor
    5. Cebula
    6. Szklanka startego żółtego sera
    7. Olej do wysmarowania formy

    PRZYGOTOWANIE:
    Ciasto:
    1. Drożdże zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
    Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
    Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą wodę i suche składniki. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.

    2. Cebulę obieramy. Cebulę, pomidora i pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, a pomidory w plastry. Wędlinę kroimy na małe kawałki.

    3. Ciasto dzielimy na trzy części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno: cebulę, pieczarki, pomidory, szynkę i posypujemy żółtym serem.

    4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

    Rada: Wierzch pizzy również możemy polać sosem do pizzy Folwark 🙂

    Z podanego przepisu wychodzą trzy pizze.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

      Dziękuję za zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam 🙂

      Reply

  16. Katarzyna P
    27 listopada, 2015 @ 9:01 pm

    Aromatyczna pizza na grubym cieście z szynką, pieczarkami i sosem do pizzy Folwark

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 6 szklanek mąki pszennej
    2. 2 łyżeczki soli
    3. 1 łyżeczka słodkiej papryki
    4. 100 gram drożdży
    5. 6 łyżeczek oleju
    7. 1/2 łyżeczki cukru
    8. 2 szklanki letniej wody
    9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Dodatkowo:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. 100 gram dowolnej wędliny
    3. 100 gram pieczarek
    4. Pomidor
    5. Cebula
    6. Szklanka startego żółtego sera
    7. Olej do wysmarowania formy

    PRZYGOTOWANIE:
    Ciasto:
    1. Drożdże zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
    Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
    Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą wodę i suche składniki. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.

    2. Cebulę obieramy. Cebulę, pomidora i pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, a pomidory w plastry. Wędlinę kroimy na małe kawałki.

    3. Ciasto dzielimy na trzy części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno: cebulę, pieczarki, pomidory, szynkę i posypujemy żółtym serem.

    4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

    Rada: Wierzch pizzy również możemy polać sosem do pizzy Folwark 🙂

    Z podanego przepisu wychodzą trzy pizze.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 listopada, 2015 @ 8:21 am

      Dziękuję za zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam 🙂

      Reply

  17. Marcin Sugier
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Pizza ze szpinakiem, serem feta i szynką
    Składniki na ciasto:

    500 gram mąki tortowej

    250 ml wody ciepłej

    7 gram drożdży suchych

    1,5 łyżeczki soli

    1 łyżka oleju

    1 łyżeczka cukru

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Dodatkowo:

    400 gram szpinaku (u mnie rozdrobniony)

    pół kostki sera feta

    2 ząbki czosnku

    1 cebula

    4 plasterki szynki

    pół kulki sera mozzarella

    100 gram sera żółtego typu mozzarella

    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    2-3 łyżki wody

    ulubione przyprawy ( u mnie kompozycja przypraw do pizzy)

    Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje i powstanie gęsta masa szpinakowa. Studzimy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawami. Powinna być dość rzadka konsystencja. Posłuży to nam jako sos pomidorowy do posmarowania pizzy.

    Gdy ciasto do pizzy ładnie wyrośnie, dzielimy go na pół. Jedną część rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość formy (u mnie standardowa blacha z piekarnika). Blachę posypujemy delikatnie mąką i układamy na niej rozwałkowany placek. Następnie smarujemy całość sosem pomidorowym. Posypujemy żółtym serem startym na tartce na grubych oczkach. Następnie wykładamy szpinak, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki i kulkę mozzarelli porwaną na mniejsze kawałki.Tak przygotowaną pizzę pieczemy na samym spodzie piekarnika przez 10-15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

    Pizza idealnie smakuje z sosami Folwark: do pizzy i czosnkowy.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    Reply

  18. Marcin Sugier
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
    Składniki:
    250 g mięsa mielonego
    1 mała cebula
    4-5 ziemniaków
    2 jajka
    1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
    sól, pieprz

    Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron na rumiano.

    Wybornie smakują z keczupem Folwark.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

      Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂 jeszcze raz dziękuję za zgłoszenie 🙂

      Reply

  19. Marcin Sugier
    28 listopada, 2015 @ 9:27 am

    Pizza ze szpinakiem, serem feta i szynką
    Składniki na ciasto:

    500 gram mąki tortowej

    250 ml wody ciepłej

    7 gram drożdży suchych

    1,5 łyżeczki soli

    1 łyżka oleju

    1 łyżeczka cukru

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Dodatkowo:

    400 gram szpinaku (u mnie rozdrobniony)

    pół kostki sera feta

    2 ząbki czosnku

    1 cebula

    4 plasterki szynki

    pół kulki sera mozzarella

    100 gram sera żółtego typu mozzarella

    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    2-3 łyżki wody

    ulubione przyprawy ( u mnie kompozycja przypraw do pizzy)

    Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje i powstanie gęsta masa szpinakowa. Studzimy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawami. Powinna być dość rzadka konsystencja. Posłuży to nam jako sos pomidorowy do posmarowania pizzy.

    Gdy ciasto do pizzy ładnie wyrośnie, dzielimy go na pół. Jedną część rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość formy (u mnie standardowa blacha z piekarnika). Blachę posypujemy delikatnie mąką i układamy na niej rozwałkowany placek. Następnie smarujemy całość sosem pomidorowym. Posypujemy żółtym serem startym na tartce na grubych oczkach. Następnie wykładamy szpinak, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki i kulkę mozzarelli porwaną na mniejsze kawałki.Tak przygotowaną pizzę pieczemy na samym spodzie piekarnika przez 10-15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.

    Pizza idealnie smakuje z sosami Folwark: do pizzy i czosnkowy.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 listopada, 2015 @ 10:35 am

      Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie także otrzymałam 🙂

      Reply

  20. Marcin Sugier
    28 listopada, 2015 @ 9:28 am

    Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
    Składniki:
    250 g mięsa mielonego
    1 mała cebula
    4-5 ziemniaków
    2 jajka
    1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
    sól, pieprz

    Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron na rumiano.

    Wybornie smakują z keczupem Folwark.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 listopada, 2015 @ 10:36 am

      Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂 jeszcze raz dziękuję za zgłoszenie 🙂

      Reply

  21. Katarzyna P
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Pikantny biszkopt z parówkami i papryką

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 1 szklanka mąki
    2. 1,5 szklanki mleka
    3. 3 jajka
    4. 1/2 łyżeczki pieprzu
    5. 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek"
    Dodatkowo:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. 5 cienkich parówek
    3. 1 czerwona papryka
    4. 2 cebule
    5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    6. 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"
    7. Olej do smażenia
    8. Margaryna do wysmarowania formy
    9. Bułka tarta do wysypania formy

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Żółtka ubijamy z mlekiem, z pieprzem i z przyprawą kucharek. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Masę odstawiamy na 20 minut.

    2. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę i parówki. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i przyprawą "Kucharek". Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu około 10-15 minut.

    3. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy przestudzoną cebulę z papryką i parówkami. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.

    4. Upieczony biszkopt podajemy polany sosem do pizzy Folwark.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am

      Bardzo ciekawy przepis 🙂 Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie także otrzymałam.

      Reply

  22. Katarzyna P
    28 listopada, 2015 @ 6:19 pm

    Pikantny biszkopt z parówkami i papryką

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 1 szklanka mąki
    2. 1,5 szklanki mleka
    3. 3 jajka
    4. 1/2 łyżeczki pieprzu
    5. 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek"
    Dodatkowo:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. 5 cienkich parówek
    3. 1 czerwona papryka
    4. 2 cebule
    5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    6. 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"
    7. Olej do smażenia
    8. Margaryna do wysmarowania formy
    9. Bułka tarta do wysypania formy

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Żółtka ubijamy z mlekiem, z pieprzem i z przyprawą kucharek. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Masę odstawiamy na 20 minut.

    2. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę i parówki. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i przyprawą "Kucharek". Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu około 10-15 minut.

    3. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy przestudzoną cebulę z papryką i parówkami. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.

    4. Upieczony biszkopt podajemy polany sosem do pizzy Folwark.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 listopada, 2015 @ 9:21 pm

      Bardzo ciekawy przepis 🙂 Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie także otrzymałam.

      Reply

  23. Anita
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Skladniki na ciasto:
    500gr. maki
    30ml.oleju
    łyzeczka cukru
    1,5 lyzeczki soli
    paczuszka suchych drozdzy lub pol kostki swiezych(w zaleznosci jak duza jest ta kostka.moze byc ze potrzebujecie cala.)
    200-250ml letniej wody.
    wszystko dobrze wymieszac na ciasto.podzielic na 2 i rozwalkowac na 2 placki o szerokosci 30cm.
    skladniki do srodka:
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    100 gr.startego sera
    100gr. ktechupu premium Folwark
    2 lyzeczki Oregano
    ogórek kiszony
    sol,pieprz do smaku wg.uznania
    500gr mięsa mielonego
    jajko
    Dodatkowo
    Sos czosnkowy Folwark
    Wykonanie
    Wszystko pokroic na drobna kosteczkę, wymieszać. Nastepnie 2 duze lyzki wylozyc na srodek pierwszego placka,reszte dookola zostawiajac ok.2cm miejsca po bokach .Na to kladziemy drugi placek ,miske na srodek,dookola widelcem ponakluwac.rand pizzy kleimy widelcem. Nastepnie kroimy paski do miski i odwracamy .srodek slonca smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.Wierzch polewamy sosem czosnkowym
    andrzejjos1@wp.pl

    Reply

  24. Katarzyna P
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    Chlebowe kotleciki z pieczarkami podane z sosem do pizzy Folwark

    SKŁADNIKI:
    1. 1 bochenek czerstwego chleba
    2. 4 jajka
    3. 100 gram pieczarek
    4. 3 cebule
    5. 5 ząbków czosnku
    6. Puszka dowolnej konserwy
    7. Łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    8. 1 łyżeczka vegety
    9. 1/2 łyżeczki soli
    10. 1/2 łyżeczki pieprzu
    11. Natka pietruszki
    Dodatkowo:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. Olej do smażenia
    3. Bułka tarta

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Dwa jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Pieczarki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.

    2. Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie, dokładnie odciskamy i dodajemy do niego dwa surowe i dwa ugotowane i pokrojone jajka, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą i przyprawą do mięsa mielonego.

    3. Dokładnie wyrabiamy (tak jak na kotlety mielone).

    4. Z masy chlebowej formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na brązowy kolor.
    W czasie smażenia nie przykrywamy kotletów!

    5. Kotlety przed podaniem polewamy sosem do pizzy Folwark.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

  25. Anita
    29 listopada, 2015 @ 11:43 am

    Skladniki na ciasto:
    500gr. maki
    30ml.oleju
    łyzeczka cukru
    1,5 lyzeczki soli
    paczuszka suchych drozdzy lub pol kostki swiezych(w zaleznosci jak duza jest ta kostka.moze byc ze potrzebujecie cala.)
    200-250ml letniej wody.
    wszystko dobrze wymieszac na ciasto.podzielic na 2 i rozwalkowac na 2 placki o szerokosci 30cm.
    skladniki do srodka:
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    100 gr.startego sera
    100gr. ktechupu premium Folwark
    2 lyzeczki Oregano
    ogórek kiszony
    sol,pieprz do smaku wg.uznania
    500gr mięsa mielonego
    jajko
    Dodatkowo
    Sos czosnkowy Folwark
    Wykonanie
    Wszystko pokroic na drobna kosteczkę, wymieszać. Nastepnie 2 duze lyzki wylozyc na srodek pierwszego placka,reszte dookola zostawiajac ok.2cm miejsca po bokach .Na to kladziemy drugi placek ,miske na srodek,dookola widelcem ponakluwac.rand pizzy kleimy widelcem. Nastepnie kroimy paski do miski i odwracamy .srodek slonca smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.Wierzch polewamy sosem czosnkowym
    andrzejjos1@wp.pl

    Reply

  26. Katarzyna P
    29 listopada, 2015 @ 4:25 pm

    Chlebowe kotleciki z pieczarkami podane z sosem do pizzy Folwark

    SKŁADNIKI:
    1. 1 bochenek czerstwego chleba
    2. 4 jajka
    3. 100 gram pieczarek
    4. 3 cebule
    5. 5 ząbków czosnku
    6. Puszka dowolnej konserwy
    7. Łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    8. 1 łyżeczka vegety
    9. 1/2 łyżeczki soli
    10. 1/2 łyżeczki pieprzu
    11. Natka pietruszki
    Dodatkowo:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. Olej do smażenia
    3. Bułka tarta

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Dwa jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Pieczarki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.

    2. Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie, dokładnie odciskamy i dodajemy do niego dwa surowe i dwa ugotowane i pokrojone jajka, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą i przyprawą do mięsa mielonego.

    3. Dokładnie wyrabiamy (tak jak na kotlety mielone).

    4. Z masy chlebowej formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na brązowy kolor.
    W czasie smażenia nie przykrywamy kotletów!

    5. Kotlety przed podaniem polewamy sosem do pizzy Folwark.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

  27. Katarzyna P
    17 kwietnia, 2018 @ 12:19 pm

    Makaronowe kotleciki

    SKŁADNIKI:
    1. 500 gram makaronu świderki (lub innego dowolnego)
    2. Papryka czerwona
    3. 5 ząbków czosnku
    4. 3 pętka kiełbasy lub innej dowolnej wędliny
    5. Szklanka startego żółtego sera
    6. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    7. 5 łyżek majonezu
    8. 2 jajka
    9. 1/2 łyżeczki vegety
    10. 1/2 łyżeczki pieprzu
    11. 1/2 łyżeczki soli
    12. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    12. Natka pietruszki
    DODATKOWO:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
    3. Czosnek obieramy.
    4. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
    5. Pietruszkę siekamy.
    6. Do odcedzonego i przestudzonego makaronu wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, kiełbasę, ser żółty, pietruszkę, majonez, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy pieprzem, vegetą i przyprawą do pizzy.
    7. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    8. Z masy formujemy kotlety. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
    9. Przed podaniem kotlety polewamy sosem do pizzy Folwark.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:20 pm

      Dziękuję za jeszcze jedno zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam.

      Reply

  28. Katarzyna P
    30 listopada, 2015 @ 4:01 pm

    Makaronowe kotleciki

    SKŁADNIKI:
    1. 500 gram makaronu świderki (lub innego dowolnego)
    2. Papryka czerwona
    3. 5 ząbków czosnku
    4. 3 pętka kiełbasy lub innej dowolnej wędliny
    5. Szklanka startego żółtego sera
    6. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    7. 5 łyżek majonezu
    8. 2 jajka
    9. 1/2 łyżeczki vegety
    10. 1/2 łyżeczki pieprzu
    11. 1/2 łyżeczki soli
    12. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    12. Natka pietruszki
    DODATKOWO:
    1. Sos do pizzy Folwark
    2. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
    3. Czosnek obieramy.
    4. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
    5. Pietruszkę siekamy.
    6. Do odcedzonego i przestudzonego makaronu wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, kiełbasę, ser żółty, pietruszkę, majonez, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy pieprzem, vegetą i przyprawą do pizzy.
    7. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    8. Z masy formujemy kotlety. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
    9. Przed podaniem kotlety polewamy sosem do pizzy Folwark.

    Smacznego! 🙂

    kazikonda0@o2.pl

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 listopada, 2015 @ 5:52 pm

      Dziękuję za jeszcze jedno zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam.

      Reply

  29. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am

    A kiedy wyniki będą?

    Reply

  30. Anonimowy
    3 grudnia, 2015 @ 9:31 am

    A kiedy wyniki będą?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *