Witajcie! Dziś dla odmiany mam dla Was zabawę 🙂 Zabawę w której warto wziąć udział bowiem do wygrania są aż 3 nagrody! Mowa oczywiście o produktach od marki Folwark. Ja osobiście bardzo sobie chwalę tę markę i bardzo się cieszę, że mogę razem z marką Folwark nagrodzić kogoś z Was – czyli moich czytelników 🙂 Zapraszam do wzięcia udziału!
Regulamin konkursu:
- Nagrodami w konkursie są: kosz z produktami marki Folwark (kosz oraz 5 produktów), oraz dwa zestawy po 4 sosy każdy – wygrywają 3 osoby. Sosy będzie można wybrać z katalogu: KLIK
- Aby wziąć udział w konkursie należy w komentarzu pod tym postem pozostawić przepis na danie z którym można podać sos, lub danie przygotowane z użyciem sosu Folwark. Należy pozostawić także swój adres email w celu kontaktowym.
- Na adres katarzynarzepecka@onet.pl należy wysłać zdjęcie dania konkursowego z lokowaniem użytego sosu – jest to opcja dla chętnych. Adres mailowy powinien być ten sam, co pozostawiony do celów kontaktowych.
- Zgłoszenia konkursowe można zgłaszać do 30.11.2015 włącznie.
- Wyniki będą ogłoszone w ciągu trzech dni po zakończeniu konkursu.
- Konkurs jest dla czytelników bloga – wpisy z reklamami blogów, linkami nie będą brane pod uwagę.
- Fundatorem nagród jest Folwark, i to marka jest odpowiedzialna za wysyłkę nagród. Ma na to 7 dni po podaniu przez zwycięzców danych adresowych. Zwycięzców wybiorę sama, sprawiedliwie – decyzja nie podlega dyskusji.
Powodzenia! 🙂
***
WYNIKI!!!
Bardzo serdecznie dziękuję za udział, za wszystkie przepisy i piękne zdjęcia które nadesłaliście 🙂 Przepraszam, że trzymałam do samego końca w napięciu – czekanie dobiegło końca.
Wybór kierowałam własnym gustem. Wygrywają te przepisy, które najbardziej mnie zaciekawiły i które będę sama chciała zrobić.
Miejsce 1.
Banalna sałatka, banalna w składniki – jednak kiedy czytałam przepis to już zastanawiałam się jak to będzie smakować – MUSZĘ SPRÓBOWAĆ 🙂 podejrzewam, że będzie hitem w moim domu.
Panie Radku – gratulacje 🙂 Pana przepis wygrywa 🙂
“Potrzebne nam będą:
1 brokuł
1 kg pomidorów
1 op. Sera feta 18%
Sos czosnkowy, oczywiście folwark
1 cebula
1 czerowna, zielona, żólta papryka
Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, pomidory kroimy w kostke, natomiast cebule w krążki a papryke w paski, doprawiamy odrobine pieprzem, ser feta kroimy w kosteczki i wrzucamy na górę miski, nie mieszamy! – bo wszystko pusci nam wode… nakładamy na talerz i każdy według uznania polewa sobie sosem folwark 🙂 “
Gratuluję także – pani Dominice – pizza ze szpinakiem chodzi za mną już od dawna – będę testować przepis ( misia104@o2.pl) oraz gratuluję pani Katarzynie P. za makaronowe kotleciki ( moje dzieci będą zachwycone, przygotuję coś podobnego – pomysł jak najbardziej do mnie trafił :)) – kazikonda0@o2.pl
Gratulacje!
Sprawdźcie swoje skrzynki mailowe.
Kasia Be
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Chętnie wezmę udział 🙂
Zapiekane nadziewane pomidory z remuladą duńską
składniki:
– 5 pomidorów
– 5 kromek chleba (może być już lekko starawy)
– 5 łyżek remulady duńskiej firmy Folwark
– natka pietruszki (3-4 łyżki)
– ser żółty, który dobrze się topi – 3 garście startego
– sól, pieprz, przyprawa carry
– oliwa z oliwy
wykonanie:
1. Pomidorom odcinamy wierzch, lecz nie wyrzucamy ich. łyżką opróżnić pomidory ze "środków".
2. Z chleba robimy kruszonkę za pomocą miksera. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, ser żółty i wszystko łączymy za pomocą remulady duńskiej. Masa musi się dobrze lepić. W razie czego dodać trochę do masy.
3. Doprawić solą i pieprzem a także przyprawą carry.
4. Łyżką nakładać farsz do pomidorów po brzegi. Przykryć "czapeczkami" wierzchów odciętych wcześniej z pomidorów.
5. Z zewnątrz posmarować pomidory oliwą. Pomidory przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
6. Piec 20-30 min. w 180*C. Pomidory mają się zmarszczyć, lecz nie przypalić.
Podawać na ciepło np. z sałatką ze szpinaku i pestek dyni 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
ka.burliga@gmail.com
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm
Super 🙂 Brzmi bardzo smacznie, dziękuję za zgłoszenie 🙂
Kasia Be
20 listopada, 2015 @ 4:15 pm
Chętnie wezmę udział 🙂
Zapiekane nadziewane pomidory z remuladą duńską
składniki:
– 5 pomidorów
– 5 kromek chleba (może być już lekko starawy)
– 5 łyżek remulady duńskiej firmy Folwark
– natka pietruszki (3-4 łyżki)
– ser żółty, który dobrze się topi – 3 garście startego
– sól, pieprz, przyprawa carry
– oliwa z oliwy
wykonanie:
1. Pomidorom odcinamy wierzch, lecz nie wyrzucamy ich. łyżką opróżnić pomidory ze "środków".
2. Z chleba robimy kruszonkę za pomocą miksera. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, ser żółty i wszystko łączymy za pomocą remulady duńskiej. Masa musi się dobrze lepić. W razie czego dodać trochę do masy.
3. Doprawić solą i pieprzem a także przyprawą carry.
4. Łyżką nakładać farsz do pomidorów po brzegi. Przykryć "czapeczkami" wierzchów odciętych wcześniej z pomidorów.
5. Z zewnątrz posmarować pomidory oliwą. Pomidory przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
6. Piec 20-30 min. w 180*C. Pomidory mają się zmarszczyć, lecz nie przypalić.
Podawać na ciepło np. z sałatką ze szpinaku i pestek dyni 🙂
Pozdrawiam,
Kasia
ka.burliga@gmail.com
Katarzyna Rzepecka
20 listopada, 2015 @ 6:54 pm
Super 🙂 Brzmi bardzo smacznie, dziękuję za zgłoszenie 🙂
Patrycja Żuraw
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Domowy kebab w chlebkach pitach z sosem czosnkowym.
chlebki pita
Składniki na 10 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut).
W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 – 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Dodatkowo ;
* 2 piersi z kurczaka
* przyprawa do gyrosa
*mała kapusta pekinska
* 3 pomidory obrane ze skóry
* 1 czerwona cebula
* kilka ogórkow korniszonych
* sos czosnkowy firmy folwark
Pierśz kurczaka oczyszczamy i kroimy na male paseczki przyprawiamy przyprawą według wlasnego uznania, mniej wiecej ok 2, 3 łyżek. Kurczaka smazymy na bardzo małej ilosc oleju lub oliwy.
Kapuste przekrajamy na pol i szatkujemy. Pomidory , cebule, ogorki kroimy tak jak lubimy . Pity przekrajamy tak aby powstała nam z nich sakiewka. Dodajemy kurczaka kapuste i reszte skladników tak jak lubimy. Wszystko polewamy sosem i gotowe. Takie domowe pity wypelnione w srodku tym co sie najbardziej lubi są wspaniale. Polecam.
Smacznego:)
patrycja.zuraw1@gmail.com
Patrycja Żuraw
23 listopada, 2015 @ 1:00 pm
Domowy kebab w chlebkach pitach z sosem czosnkowym.
chlebki pita
Składniki na 10 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut).
W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 – 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Dodatkowo ;
* 2 piersi z kurczaka
* przyprawa do gyrosa
*mała kapusta pekinska
* 3 pomidory obrane ze skóry
* 1 czerwona cebula
* kilka ogórkow korniszonych
* sos czosnkowy firmy folwark
Pierśz kurczaka oczyszczamy i kroimy na male paseczki przyprawiamy przyprawą według wlasnego uznania, mniej wiecej ok 2, 3 łyżek. Kurczaka smazymy na bardzo małej ilosc oleju lub oliwy.
Kapuste przekrajamy na pol i szatkujemy. Pomidory , cebule, ogorki kroimy tak jak lubimy . Pity przekrajamy tak aby powstała nam z nich sakiewka. Dodajemy kurczaka kapuste i reszte skladników tak jak lubimy. Wszystko polewamy sosem i gotowe. Takie domowe pity wypelnione w srodku tym co sie najbardziej lubi są wspaniale. Polecam.
Smacznego:)
patrycja.zuraw1@gmail.com
Katarzyna Rzepecka
23 listopada, 2015 @ 10:05 pm
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Dziękuję za zgłoszenie 🙂
Radek
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Witam, to ja może napisze przepis, który chodzi za mną już od dawna, ale nie mam czasu 🙁
Potrzebne nam będą:
1 brokuł
1 kg pomidorów
1 op. Sera feta 18%
Sos czosnkowy, oczywiście folwark
1 cebula
1 czerowna, zielona, żólta papryka
Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, pomidory kroimy w kostke, natomiast cebule w krążki a papryke w paski, doprawiamy odrobine pieprzem, ser feta kroimy w kosteczki i wrzucamy na górę miski, nie mieszamy! – bo wszystko pusci nam wode… nakładamy na talerz i każdy według uznania polewa sobie sosem folwark 🙂
Smacznego!
Proste i łatwe w przyżądzeniu oraz tanie!
radekrzysko@gmail.com
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm
Hmmm, brzmi bardzo apetycznie 🙂 dziękuję za zgłoszenie.
Radek
24 listopada, 2015 @ 11:13 am
Witam, to ja może napisze przepis, który chodzi za mną już od dawna, ale nie mam czasu 🙁
Potrzebne nam będą:
1 brokuł
1 kg pomidorów
1 op. Sera feta 18%
Sos czosnkowy, oczywiście folwark
1 cebula
1 czerowna, zielona, żólta papryka
Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, pomidory kroimy w kostke, natomiast cebule w krążki a papryke w paski, doprawiamy odrobine pieprzem, ser feta kroimy w kosteczki i wrzucamy na górę miski, nie mieszamy! – bo wszystko pusci nam wode… nakładamy na talerz i każdy według uznania polewa sobie sosem folwark 🙂
Smacznego!
Proste i łatwe w przyżądzeniu oraz tanie!
radekrzysko@gmail.com
Katarzyna Rzepecka
24 listopada, 2015 @ 1:20 pm
Hmmm, brzmi bardzo apetycznie 🙂 dziękuję za zgłoszenie.
Mariola
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Krokiety z pieczarkami i serem z pikantnym sosem Madziarów.
Naleśniki :
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 jajka
20 dag mąki
sól/pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki oregano
Wszystkie składniki wymieszać, jeżeli ciasto będzie za gęste dodać troszkę wody. Usmażyć średniej grubości naleśniki.
Farsz:
30dag pieczarek
1 mała cebulka
30dag sera zółtego
sól/pieprz
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki starte na dużych oczkach, odparować, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Do zimnego farszu dodać ser starty na dużych oczkach.
Wykonanie krokietów:
Każdy naleśnik posmarować cienko SOSEM MADZIARÓW Folwark, na to wykładać farsz pieczarkowo-serowy, zawijać krokiety, panierować w jajku i bułce tartej, smażyc na chrupiąco na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego 🙂
mchomen@o2.pl
Mariola
17 kwietnia, 2018 @ 12:19 pm
Są obłędne 🙂 zwłaszcza dla tych którzy lubią pikantniejsze smaki, bo ten sos Madziarów do łagodnych nie należy 😉
Mariola
25 listopada, 2015 @ 7:45 am
Krokiety z pieczarkami i serem z pikantnym sosem Madziarów.
Naleśniki :
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 jajka
20 dag mąki
sól/pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki oregano
Wszystkie składniki wymieszać, jeżeli ciasto będzie za gęste dodać troszkę wody. Usmażyć średniej grubości naleśniki.
Farsz:
30dag pieczarek
1 mała cebulka
30dag sera zółtego
sól/pieprz
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki starte na dużych oczkach, odparować, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Do zimnego farszu dodać ser starty na dużych oczkach.
Wykonanie krokietów:
Każdy naleśnik posmarować cienko SOSEM MADZIARÓW Folwark, na to wykładać farsz pieczarkowo-serowy, zawijać krokiety, panierować w jajku i bułce tartej, smażyc na chrupiąco na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego 🙂
mchomen@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
25 listopada, 2015 @ 8:17 am
Moja siostra robi podobne krokiety 🙂 z sosem muszą być obłędne 🙂
Dziękuję za zgłoszenie 🙂
Mariola
25 listopada, 2015 @ 8:41 am
Są obłędne 🙂 zwłaszcza dla tych którzy lubią pikantniejsze smaki, bo ten sos Madziarów do łagodnych nie należy 😉
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Do przepisu użyłam http://folwark.com.pl/produkty/sos-ziolowo-musztardowy-d/
Polędwiczki w musie grzybowym z sosem jałowcowym,podane z sosem ziołowo-musztardowym
400 g polędwiczki wieprzowej
250 g surowej piersi z kurczaka
2 żółtka
50 ml śmietanki kremówki
1/3 szklanki suszonych plastrów borowików
1 łyżka siekanej cebuli
1/2 posiekanego ząbka czosnku
sól, pieprz
musztarda sarepska
100 g prażonej kaszy gryczanej
olej
Sos
2 żółtka
1/2 kostki masła
50 ml białego wina
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka siekanej szalotki
1 łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu jagód jałowca
sól
starta gałka muszkatołowa
Sos ziołowo-musztardowy Folwark
Sposób przygotowania
Grzyby namaczamy i dobrze płuczemy. Masło na sos klarujemy. Polędwiczki czyścimy, dzielimy na 4 porcje o równej grubości 3 centymetrów. Mięso przyprawiamy i lekko obsmażamy. Grzyby siekamy i obsmażamy z cebulą i czosnkiem. Robimy farsz, miksując w malakserze kurczaka, żółtka i śmietankę. Do farszu dodajemy ostudzone grzyby i doprawiamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcje farszu, kładziemy na nich mięso i zawijamy roladki, tak by farsz pokrył całe mięso. Roladki zawijamy dodatkowo w folię aluminiową (by zachowały ładny kształt). Zagotować wodę, ostudzić ją do mniej więcej 60 stopni, włożyć roladki i pozostawić na małym ogniu na 30 minut, sprawdzając temperaturę termometrem i starając się utrzymać ją na poziomie 60 stopni – kiedy woda będzie się robiła za gorąca, trzeba na chwilę zdjąć garnek z ognia . W tym czasie zagotowujemy wino z octem, szalotką i jałowcem. Miseczkę z winem i żółtkami zawieszamy w większym naczyniu z gotującą się wodą w taki sposób, aby dno miseczki nie dotykało wrzątku -i ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. W to wkręcamy sklarowane ciepłe masło. Przed podaniem cedzimy sos przez gęste sito. Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni, smażymy w nim kaszę gryczaną, aż powstanie kaszowy popcorn. Ziarenka wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Ugotowane roladki smarujemy musztardą i obtaczamy w kaszy. Podajemy z jałowcowym sosem i młodymi warzywami,polane sosem ziołowo-musztardowym Folwark
pozdrawiam
Magda
franulka5@gazeta.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Dziękuję za zgłoszenie 🙂 bardzo oryginalny przepis 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Tortilla Meksykańska z Sosem czosnkowym Folwark
Składniki
3 gotowe placki na tortillę
pół małej kapusty pekińskiej
1 ogórek
2 pomidory
40 dkg fileta z kurczaka
przyprawa kebab-gyros
vegeta, pieprz, papryka słodka
olej lub oliwa
Sos czosnkowy Folwark
Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.
Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Sos czosnkowym wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.
Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem – zwinąć.
Smacznego 🙂
to-paz@gazeta.pl
Ania
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
SAŁATKA Z KREWETEK I PAPRYKI Z DRESINGIEM 1000 WYSP FOLWARK
Składniki:
Krewetki koktajlowe 250 g,
Sos 1000 Wysp FOLWARK 250 ml,
sałata lodowa 300 g,
świeża papryka trzy kolory 200 g,
sok z cytryny 1 szt.,
koperek do smaku, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, dodać do krewetek wraz z porwaną sałatą lodową.
Sos 1000 Wysp wlać do przygotowanej sałatki, dodać drobno posiekany koperek. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Pozdrawiam
Gosia
cygareta1@interia.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Bardzo ciekawa propozycja 🙂 dziękuję za zgłoszenie 🙂
Anonimowy
27 listopada, 2015 @ 11:48 am
Do przepisu użyłam http://folwark.com.pl/produkty/sos-ziolowo-musztardowy-d/
Polędwiczki w musie grzybowym z sosem jałowcowym,podane z sosem ziołowo-musztardowym
400 g polędwiczki wieprzowej
250 g surowej piersi z kurczaka
2 żółtka
50 ml śmietanki kremówki
1/3 szklanki suszonych plastrów borowików
1 łyżka siekanej cebuli
1/2 posiekanego ząbka czosnku
sól, pieprz
musztarda sarepska
100 g prażonej kaszy gryczanej
olej
Sos
2 żółtka
1/2 kostki masła
50 ml białego wina
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka siekanej szalotki
1 łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu jagód jałowca
sól
starta gałka muszkatołowa
Sos ziołowo-musztardowy Folwark
Sposób przygotowania
Grzyby namaczamy i dobrze płuczemy. Masło na sos klarujemy. Polędwiczki czyścimy, dzielimy na 4 porcje o równej grubości 3 centymetrów. Mięso przyprawiamy i lekko obsmażamy. Grzyby siekamy i obsmażamy z cebulą i czosnkiem. Robimy farsz, miksując w malakserze kurczaka, żółtka i śmietankę. Do farszu dodajemy ostudzone grzyby i doprawiamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcje farszu, kładziemy na nich mięso i zawijamy roladki, tak by farsz pokrył całe mięso. Roladki zawijamy dodatkowo w folię aluminiową (by zachowały ładny kształt). Zagotować wodę, ostudzić ją do mniej więcej 60 stopni, włożyć roladki i pozostawić na małym ogniu na 30 minut, sprawdzając temperaturę termometrem i starając się utrzymać ją na poziomie 60 stopni – kiedy woda będzie się robiła za gorąca, trzeba na chwilę zdjąć garnek z ognia . W tym czasie zagotowujemy wino z octem, szalotką i jałowcem. Miseczkę z winem i żółtkami zawieszamy w większym naczyniu z gotującą się wodą w taki sposób, aby dno miseczki nie dotykało wrzątku -i ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. W to wkręcamy sklarowane ciepłe masło. Przed podaniem cedzimy sos przez gęste sito. Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni, smażymy w nim kaszę gryczaną, aż powstanie kaszowy popcorn. Ziarenka wyjmujemy z tłuszczu łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Ugotowane roladki smarujemy musztardą i obtaczamy w kaszy. Podajemy z jałowcowym sosem i młodymi warzywami,polane sosem ziołowo-musztardowym Folwark
pozdrawiam
Magda
franulka5@gazeta.pl
Katarzyna Rzepecka
27 listopada, 2015 @ 12:30 pm
Dziękuję za zgłoszenie 🙂 bardzo oryginalny przepis 🙂
Anonimowy
27 listopada, 2015 @ 11:54 am
Tortilla Meksykańska z Sosem czosnkowym Folwark
Składniki
3 gotowe placki na tortillę
pół małej kapusty pekińskiej
1 ogórek
2 pomidory
40 dkg fileta z kurczaka
przyprawa kebab-gyros
vegeta, pieprz, papryka słodka
olej lub oliwa
Sos czosnkowy Folwark
Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.
Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Sos czosnkowym wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.
Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem – zwinąć.
Smacznego 🙂
to-paz@gazeta.pl
Ania
Katarzyna Rzepecka
27 listopada, 2015 @ 12:31 pm
Dziękuję za zgłoszenie 🙂 bardzo fajny przepis. 🙂
Anonimowy
27 listopada, 2015 @ 11:58 am
SAŁATKA Z KREWETEK I PAPRYKI Z DRESINGIEM 1000 WYSP FOLWARK
Składniki:
Krewetki koktajlowe 250 g,
Sos 1000 Wysp FOLWARK 250 ml,
sałata lodowa 300 g,
świeża papryka trzy kolory 200 g,
sok z cytryny 1 szt.,
koperek do smaku, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, dodać do krewetek wraz z porwaną sałatą lodową.
Sos 1000 Wysp wlać do przygotowanej sałatki, dodać drobno posiekany koperek. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Pozdrawiam
Gosia
cygareta1@interia.pl
Katarzyna Rzepecka
27 listopada, 2015 @ 12:32 pm
Bardzo ciekawa propozycja 🙂 dziękuję za zgłoszenie 🙂
Katarzyna P
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Aromatyczna pizza na grubym cieście z szynką, pieczarkami i sosem do pizzy Folwark
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 6 szklanek mąki pszennej
2. 2 łyżeczki soli
3. 1 łyżeczka słodkiej papryki
4. 100 gram drożdży
5. 6 łyżeczek oleju
7. 1/2 łyżeczki cukru
8. 2 szklanki letniej wody
9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
1. Sos do pizzy Folwark
2. 100 gram dowolnej wędliny
3. 100 gram pieczarek
4. Pomidor
5. Cebula
6. Szklanka startego żółtego sera
7. Olej do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1. Drożdże zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą wodę i suche składniki. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
2. Cebulę obieramy. Cebulę, pomidora i pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, a pomidory w plastry. Wędlinę kroimy na małe kawałki.
3. Ciasto dzielimy na trzy części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno: cebulę, pieczarki, pomidory, szynkę i posypujemy żółtym serem.
4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Rada: Wierzch pizzy również możemy polać sosem do pizzy Folwark 🙂
Z podanego przepisu wychodzą trzy pizze.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Dziękuję za zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam 🙂
Katarzyna P
27 listopada, 2015 @ 9:01 pm
Aromatyczna pizza na grubym cieście z szynką, pieczarkami i sosem do pizzy Folwark
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 6 szklanek mąki pszennej
2. 2 łyżeczki soli
3. 1 łyżeczka słodkiej papryki
4. 100 gram drożdży
5. 6 łyżeczek oleju
7. 1/2 łyżeczki cukru
8. 2 szklanki letniej wody
9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
1. Sos do pizzy Folwark
2. 100 gram dowolnej wędliny
3. 100 gram pieczarek
4. Pomidor
5. Cebula
6. Szklanka startego żółtego sera
7. Olej do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1. Drożdże zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą wodę i suche składniki. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
2. Cebulę obieramy. Cebulę, pomidora i pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, a pomidory w plastry. Wędlinę kroimy na małe kawałki.
3. Ciasto dzielimy na trzy części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno: cebulę, pieczarki, pomidory, szynkę i posypujemy żółtym serem.
4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Rada: Wierzch pizzy również możemy polać sosem do pizzy Folwark 🙂
Z podanego przepisu wychodzą trzy pizze.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
28 listopada, 2015 @ 8:21 am
Dziękuję za zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam 🙂
Marcin Sugier
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Pizza ze szpinakiem, serem feta i szynką
Składniki na ciasto:
500 gram mąki tortowej
250 ml wody ciepłej
7 gram drożdży suchych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodatkowo:
400 gram szpinaku (u mnie rozdrobniony)
pół kostki sera feta
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 plasterki szynki
pół kulki sera mozzarella
100 gram sera żółtego typu mozzarella
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki wody
ulubione przyprawy ( u mnie kompozycja przypraw do pizzy)
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje i powstanie gęsta masa szpinakowa. Studzimy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawami. Powinna być dość rzadka konsystencja. Posłuży to nam jako sos pomidorowy do posmarowania pizzy.
Gdy ciasto do pizzy ładnie wyrośnie, dzielimy go na pół. Jedną część rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość formy (u mnie standardowa blacha z piekarnika). Blachę posypujemy delikatnie mąką i układamy na niej rozwałkowany placek. Następnie smarujemy całość sosem pomidorowym. Posypujemy żółtym serem startym na tartce na grubych oczkach. Następnie wykładamy szpinak, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki i kulkę mozzarelli porwaną na mniejsze kawałki.Tak przygotowaną pizzę pieczemy na samym spodzie piekarnika przez 10-15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Pizza idealnie smakuje z sosami Folwark: do pizzy i czosnkowy.
Dominika S. misia104@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie także otrzymałam 🙂
Marcin Sugier
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
4-5 ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
sól, pieprz
Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron na rumiano.
Wybornie smakują z keczupem Folwark.
Dominika S. misia104@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂 jeszcze raz dziękuję za zgłoszenie 🙂
Marcin Sugier
28 listopada, 2015 @ 9:27 am
Pizza ze szpinakiem, serem feta i szynką
Składniki na ciasto:
500 gram mąki tortowej
250 ml wody ciepłej
7 gram drożdży suchych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodatkowo:
400 gram szpinaku (u mnie rozdrobniony)
pół kostki sera feta
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 plasterki szynki
pół kulki sera mozzarella
100 gram sera żółtego typu mozzarella
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki wody
ulubione przyprawy ( u mnie kompozycja przypraw do pizzy)
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje i powstanie gęsta masa szpinakowa. Studzimy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawami. Powinna być dość rzadka konsystencja. Posłuży to nam jako sos pomidorowy do posmarowania pizzy.
Gdy ciasto do pizzy ładnie wyrośnie, dzielimy go na pół. Jedną część rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość formy (u mnie standardowa blacha z piekarnika). Blachę posypujemy delikatnie mąką i układamy na niej rozwałkowany placek. Następnie smarujemy całość sosem pomidorowym. Posypujemy żółtym serem startym na tartce na grubych oczkach. Następnie wykładamy szpinak, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki i kulkę mozzarelli porwaną na mniejsze kawałki.Tak przygotowaną pizzę pieczemy na samym spodzie piekarnika przez 10-15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Pizza idealnie smakuje z sosami Folwark: do pizzy i czosnkowy.
Dominika S. misia104@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
28 listopada, 2015 @ 10:35 am
Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie także otrzymałam 🙂
Marcin Sugier
28 listopada, 2015 @ 9:28 am
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
4-5 ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
sól, pieprz
Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron na rumiano.
Wybornie smakują z keczupem Folwark.
Dominika S. misia104@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
28 listopada, 2015 @ 10:36 am
Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂 jeszcze raz dziękuję za zgłoszenie 🙂
Katarzyna P
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Pikantny biszkopt z parówkami i papryką
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 1 szklanka mąki
2. 1,5 szklanki mleka
3. 3 jajka
4. 1/2 łyżeczki pieprzu
5. 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek"
Dodatkowo:
1. Sos do pizzy Folwark
2. 5 cienkich parówek
3. 1 czerwona papryka
4. 2 cebule
5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
6. 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"
7. Olej do smażenia
8. Margaryna do wysmarowania formy
9. Bułka tarta do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtka ubijamy z mlekiem, z pieprzem i z przyprawą kucharek. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Masę odstawiamy na 20 minut.
2. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę i parówki. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i przyprawą "Kucharek". Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu około 10-15 minut.
3. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy przestudzoną cebulę z papryką i parówkami. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.
4. Upieczony biszkopt podajemy polany sosem do pizzy Folwark.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie także otrzymałam.
Katarzyna P
28 listopada, 2015 @ 6:19 pm
Pikantny biszkopt z parówkami i papryką
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 1 szklanka mąki
2. 1,5 szklanki mleka
3. 3 jajka
4. 1/2 łyżeczki pieprzu
5. 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek"
Dodatkowo:
1. Sos do pizzy Folwark
2. 5 cienkich parówek
3. 1 czerwona papryka
4. 2 cebule
5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
6. 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"
7. Olej do smażenia
8. Margaryna do wysmarowania formy
9. Bułka tarta do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtka ubijamy z mlekiem, z pieprzem i z przyprawą kucharek. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Masę odstawiamy na 20 minut.
2. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, paprykę i parówki. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i przyprawą "Kucharek". Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu około 10-15 minut.
3. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy przestudzoną cebulę z papryką i parówkami. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.
4. Upieczony biszkopt podajemy polany sosem do pizzy Folwark.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
28 listopada, 2015 @ 9:21 pm
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie także otrzymałam.
Anita
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Skladniki na ciasto:
500gr. maki
30ml.oleju
łyzeczka cukru
1,5 lyzeczki soli
paczuszka suchych drozdzy lub pol kostki swiezych(w zaleznosci jak duza jest ta kostka.moze byc ze potrzebujecie cala.)
200-250ml letniej wody.
wszystko dobrze wymieszac na ciasto.podzielic na 2 i rozwalkowac na 2 placki o szerokosci 30cm.
skladniki do srodka:
1 czerwona papryka
1 cebula
100 gr.startego sera
100gr. ktechupu premium Folwark
2 lyzeczki Oregano
ogórek kiszony
sol,pieprz do smaku wg.uznania
500gr mięsa mielonego
jajko
Dodatkowo
Sos czosnkowy Folwark
Wykonanie
Wszystko pokroic na drobna kosteczkę, wymieszać. Nastepnie 2 duze lyzki wylozyc na srodek pierwszego placka,reszte dookola zostawiajac ok.2cm miejsca po bokach .Na to kladziemy drugi placek ,miske na srodek,dookola widelcem ponakluwac.rand pizzy kleimy widelcem. Nastepnie kroimy paski do miski i odwracamy .srodek slonca smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.Wierzch polewamy sosem czosnkowym
andrzejjos1@wp.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Dziękuję za zgłoszenie oraz zdjęcie konkursowe 🙂
Katarzyna P
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
Chlebowe kotleciki z pieczarkami podane z sosem do pizzy Folwark
SKŁADNIKI:
1. 1 bochenek czerstwego chleba
2. 4 jajka
3. 100 gram pieczarek
4. 3 cebule
5. 5 ząbków czosnku
6. Puszka dowolnej konserwy
7. Łyżka przyprawy do mięsa mielonego
8. 1 łyżeczka vegety
9. 1/2 łyżeczki soli
10. 1/2 łyżeczki pieprzu
11. Natka pietruszki
Dodatkowo:
1. Sos do pizzy Folwark
2. Olej do smażenia
3. Bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
1. Dwa jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Pieczarki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.
2. Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie, dokładnie odciskamy i dodajemy do niego dwa surowe i dwa ugotowane i pokrojone jajka, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą i przyprawą do mięsa mielonego.
3. Dokładnie wyrabiamy (tak jak na kotlety mielone).
4. Z masy chlebowej formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na brązowy kolor.
W czasie smażenia nie przykrywamy kotletów!
5. Kotlety przed podaniem polewamy sosem do pizzy Folwark.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Dziękuję za zgłoszenie oraz zdjęcie 🙂
Anita
29 listopada, 2015 @ 11:43 am
Skladniki na ciasto:
500gr. maki
30ml.oleju
łyzeczka cukru
1,5 lyzeczki soli
paczuszka suchych drozdzy lub pol kostki swiezych(w zaleznosci jak duza jest ta kostka.moze byc ze potrzebujecie cala.)
200-250ml letniej wody.
wszystko dobrze wymieszac na ciasto.podzielic na 2 i rozwalkowac na 2 placki o szerokosci 30cm.
skladniki do srodka:
1 czerwona papryka
1 cebula
100 gr.startego sera
100gr. ktechupu premium Folwark
2 lyzeczki Oregano
ogórek kiszony
sol,pieprz do smaku wg.uznania
500gr mięsa mielonego
jajko
Dodatkowo
Sos czosnkowy Folwark
Wykonanie
Wszystko pokroic na drobna kosteczkę, wymieszać. Nastepnie 2 duze lyzki wylozyc na srodek pierwszego placka,reszte dookola zostawiajac ok.2cm miejsca po bokach .Na to kladziemy drugi placek ,miske na srodek,dookola widelcem ponakluwac.rand pizzy kleimy widelcem. Nastepnie kroimy paski do miski i odwracamy .srodek slonca smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.Wierzch polewamy sosem czosnkowym
andrzejjos1@wp.pl
Katarzyna Rzepecka
29 listopada, 2015 @ 5:02 pm
Dziękuję za zgłoszenie oraz zdjęcie konkursowe 🙂
Katarzyna P
29 listopada, 2015 @ 4:25 pm
Chlebowe kotleciki z pieczarkami podane z sosem do pizzy Folwark
SKŁADNIKI:
1. 1 bochenek czerstwego chleba
2. 4 jajka
3. 100 gram pieczarek
4. 3 cebule
5. 5 ząbków czosnku
6. Puszka dowolnej konserwy
7. Łyżka przyprawy do mięsa mielonego
8. 1 łyżeczka vegety
9. 1/2 łyżeczki soli
10. 1/2 łyżeczki pieprzu
11. Natka pietruszki
Dodatkowo:
1. Sos do pizzy Folwark
2. Olej do smażenia
3. Bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
1. Dwa jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Pieczarki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.
2. Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie, dokładnie odciskamy i dodajemy do niego dwa surowe i dwa ugotowane i pokrojone jajka, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą i przyprawą do mięsa mielonego.
3. Dokładnie wyrabiamy (tak jak na kotlety mielone).
4. Z masy chlebowej formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na brązowy kolor.
W czasie smażenia nie przykrywamy kotletów!
5. Kotlety przed podaniem polewamy sosem do pizzy Folwark.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
29 listopada, 2015 @ 5:03 pm
Dziękuję za zgłoszenie oraz zdjęcie 🙂
Katarzyna P
17 kwietnia, 2018 @ 12:19 pm
Makaronowe kotleciki
SKŁADNIKI:
1. 500 gram makaronu świderki (lub innego dowolnego)
2. Papryka czerwona
3. 5 ząbków czosnku
4. 3 pętka kiełbasy lub innej dowolnej wędliny
5. Szklanka startego żółtego sera
6. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
7. 5 łyżek majonezu
8. 2 jajka
9. 1/2 łyżeczki vegety
10. 1/2 łyżeczki pieprzu
11. 1/2 łyżeczki soli
12. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
12. Natka pietruszki
DODATKOWO:
1. Sos do pizzy Folwark
2. Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
3. Czosnek obieramy.
4. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
5. Pietruszkę siekamy.
6. Do odcedzonego i przestudzonego makaronu wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, kiełbasę, ser żółty, pietruszkę, majonez, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy pieprzem, vegetą i przyprawą do pizzy.
7. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
8. Z masy formujemy kotlety. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
9. Przed podaniem kotlety polewamy sosem do pizzy Folwark.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:20 pm
Dziękuję za jeszcze jedno zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam.
Katarzyna P
30 listopada, 2015 @ 4:01 pm
Makaronowe kotleciki
SKŁADNIKI:
1. 500 gram makaronu świderki (lub innego dowolnego)
2. Papryka czerwona
3. 5 ząbków czosnku
4. 3 pętka kiełbasy lub innej dowolnej wędliny
5. Szklanka startego żółtego sera
6. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
7. 5 łyżek majonezu
8. 2 jajka
9. 1/2 łyżeczki vegety
10. 1/2 łyżeczki pieprzu
11. 1/2 łyżeczki soli
12. 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
12. Natka pietruszki
DODATKOWO:
1. Sos do pizzy Folwark
2. Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
3. Czosnek obieramy.
4. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
5. Pietruszkę siekamy.
6. Do odcedzonego i przestudzonego makaronu wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, kiełbasę, ser żółty, pietruszkę, majonez, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy pieprzem, vegetą i przyprawą do pizzy.
7. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
8. Z masy formujemy kotlety. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
9. Przed podaniem kotlety polewamy sosem do pizzy Folwark.
Smacznego! 🙂
kazikonda0@o2.pl
Katarzyna Rzepecka
30 listopada, 2015 @ 5:52 pm
Dziękuję za jeszcze jedno zgłoszenie 🙂 zdjęcie także otrzymałam.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:02 am
A kiedy wyniki będą?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Dziś 🙂
Anonimowy
3 grudnia, 2015 @ 9:31 am
A kiedy wyniki będą?
Katarzyna Rzepecka
3 grudnia, 2015 @ 4:33 pm
Dziś 🙂