Skip to content

Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Przechadzając się po Jarmarkach Bożonarodzeniowych, jakie można spotkać aktualnie w większych miastach, wszędzie oprócz świątecznych “przydasi”, lizaków, bombek – widać górskie sery. Oscypki, czy gołki królują na co drugim straganie, a kupić je można nie tylko samotnie, ale i w towarzystwie pysznych dodatków, często także na słodko z dodatkiem sosu żurawinowego, bo ten w sposób kontrastowy dopasowuje się do słonego smaku, idealnie go uzupełniając. To taka klasyka świąteczna, te górskie sery, którymi zajadamy się właśnie w tym okresie, bo łatwo jest je dostać w niemal każdym regionie Polski. Tego rodzaju sery świetnie nadają się do faszerowania mięs, bo są bardziej odporne na temperatury, wcześniej zahartowane wędzeniem, nie spiekają się tak jak nabiał,  którym zajadamy na co dzień, ale nadają prawdziwie szlachetny i wyjątkowy smak potrawom.
Taki jest ten schab – odświętny, wyrazisty w smaku dzięki serowi górskiemu i przełamany sosem z suszonej żurawiny. Idealny, by poczęstować nim gości w Święta, tworząc niebanalny posiłek o zdecydowanym smaku. Oprócz niego, jeżeli gości jest sporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej piernikami, która świetnie uzupełni stół. Dodatki to już kwestia gustu.
schab z oscypkiem

Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny.
Schab z oscypkiem

Składniki na schab:

  • 1-1,5 kg schabu w całości
  • łyżka tymianku suszonego
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oliwa extra virgin do pieczenia
  • 200 g sera górskiego wędzonego (np. gołka, oscypek)
Składniki na sos żurawinowy:
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
 
Schab umyć i naciąć wzdłuż w trzech miejscach, na głębokość 2/3 jego wysokości. Obsypać tymiankiem, oprószyć solą oraz pieprzem, wetrzeć łyżkę oliwy i sosu sojowego.
Mięso wstawić do piekarnika w natłuszczonej brytfance i zapiekać przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Wyjąć schab, usunąć wytworzone białko pomiędzy nacięciami i wsunąć w nie plastry sera.
Wstawić jeszcze na 30 minut do piekarnika.
Mięso podczas pieczenia warto podlewać wytopionym rosołem – by nie było byt suche.
Przygotować sos.
Wszystkie składniki na sos włożyć do niedużego rondelka i gotować przez 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i zblendować na gładką masę. W razie potrzeby sos można rozcieńczyć dodatkiem wody.
Smacznego!
 
sos żurawinowy przepis

8 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    nie pisze czy podczas pieczenia schab ma być przykryty czy nie

    Reply

  2. Anonimowy
    16 grudnia, 2017 @ 7:17 pm

    nie pisze czy podczas pieczenia schab ma być przykryty czy nie

    Reply

  3. Katarzyna Rzepecka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    Gdyby miał być przykryty z pewnością taka informacja byłaby zawarta ☺ pieczemy standardowo bez przykrycia. Pozdrawiam.

    Reply

  4. Katarzyna Rzepecka
    17 grudnia, 2017 @ 11:51 am

    Gdyby miał być przykryty z pewnością taka informacja byłaby zawarta ☺ pieczemy standardowo bez przykrycia. Pozdrawiam.

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    polecam poczytać o poprawnym użyciu imiesłowu współczesnego, bo już w pierwszym zdaniu straszy błąd: "Przechadzając się […] widać górskie sery".

    Reply

    • Anonimowy
      17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

      Jak ktos nie ma nic madrego do powiedzenia to udaje poloniste i poucza

      Reply

  6. Anonimowy
    18 grudnia, 2017 @ 2:58 pm

    polecam poczytać o poprawnym użyciu imiesłowu współczesnego, bo już w pierwszym zdaniu straszy błąd: "Przechadzając się […] widać górskie sery".

    Reply

    • Anonimowy
      21 grudnia, 2017 @ 7:58 pm

      Jak ktos nie ma nic madrego do powiedzenia to udaje poloniste i poucza

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *