Skip to content

Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Przecier pomidorowy to u mnie pozycja jak najbardziej obowiązkowa do przygotowania każdego roku. Nie tylko dlatego, że mam własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u mnie w kuchni mnóstwo zastosowania. Po pierwsze – do zupy, po drugie – do zapiekanek, po trzecie – do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet nie liczę), ja nie wyobrażam sobie życia bez passaty pomidorowej. Kilka razy w tygodniu sięgam po pomidory, kiedy jest na nie sezon i blenduję, by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo – brak słońca. Ale… właśnie teraz możemy temu zaradzić. 

Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. 

Składniki:
  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju. 
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na drobniejsze kawałki i za pomocą blendera zmiksować na gładką, jednolitą masę. Na tym etapie można pomidory przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Jeżeli zostaną, to nic się nie dzieje, nie zaszkodzą, tyle, że będą 🙂 Ja zostawiam. 
Dodać cukier i sól i gotować przecier przez 20 minut. 
Po tym czasie nakładać pomidory do wyparzonych słoiczków, a do każdego dołożyć łyżeczkę oliwy. To taki stary babciny sposób, by przecier trzymał się w słoikach dłużej niż normalnie. Zakręcić szczelnie. 
Słoiki pasteryzujemy w wodzie na średniej wielkości ogniu przez 10 minut. 
Smacznego 🙂 

6 komentarzy

  1. Wiktoria
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Wow, niesamowity pomysł ;D Dawno pomidorowej na ruszt nie zarzuciłam, chyba to już czas 😀

    Reply

  2. Wiktoria
    25 sierpnia, 2017 @ 3:50 pm

    Wow, niesamowity pomysł ;D Dawno pomidorowej na ruszt nie zarzuciłam, chyba to już czas 😀

    Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    ten dodatek oleju powoduje przyswajanie wit.A przez organizm,w pomidorach jest jej mnóstwo…

    Reply

  4. Anonimowy
    2 września, 2017 @ 8:58 am

    ten dodatek oleju powoduje przyswajanie wit.A przez organizm,w pomidorach jest jej mnóstwo…

    Reply

  5. Marta
    24 lipca, 2018 @ 1:04 am

    Super przepis! Mam tylko pytanie… jaka oliwe trzeba dodac? Oliva z oliwek tloczona na zimno czy zwykly olej? Po pasteryzacji trzeba postawic sloiki do gory dnem, czy zostawic w garnku do ostygniecia?
    Dziekuje i pozdrawam!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 lipca, 2018 @ 7:30 am

      Może być nawet olej. Chodzi o to, żeby tłuszczem zabezpieczyć pomidory przez zepsuciem i pomóc witaminkom pozostać na swoim miejscu. Po pateryzacji można je wyjąć i postawić do góry dnem. To w zupełności wystarczy.
      Pozdrawiam!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *