Skip to content

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
W końcu doczekałam się cukinii z ogródka – pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich lat był taki wysyp owoców na krzaczkach, a to dopiero początek sezonu. Jedna cukinia przeszkadza drugiej i trzeba naprawdę pilnować, by nie przerosły, bo w ciągu nocy potrafią się nieźle przeobrazić 😉 To pewnie mokre lato służy ich wzrostowi.. Ale nie narzekam na nadmiar, bo kabaczek w moim domu zawsze znajdzie zastosowanie, choćby jako zagęszczacz do zupy czy sosu. Przepisów jak co roku na blogu – będzie kilka 🙂
Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. 
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą.

Składniki na 6 sztuk:
  • 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe)
  • 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej
  • 10 dag mięsa mielonego wołowego
  • pół czerwonej papryki
  • ząbek czosnku
  • 1 nieduży pomidor
  • 1 marchew
  • 1 biała cebula
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • płaska łyżka majeranku
  • pieprz ziołowy i sól
  • liść laurowy
  • 50 g mozzarelli
  • oliwa do podsmażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wydrylować miąższ z pestkami, tworząc wgłębienia. Oprószyć solą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (170 stopni). Wyjąć, wylać sok, który wytrącił się podczas pieczenia.
Mozzarellę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce, natomiast pietruszkę posiekać. Pomidor obrać ze skórki, usunąć twarde części i zblendować na passatę.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięsa, cebulę, paprykę, marchew, czosnek. Dodajemy także przyprawy czyli majeranek, liść laurowy sól i pieprz. Podsmażać przez 20 minut, następnie podlać passatą pomidorową, dodać część natki pietruszki i gotować jeszcze kilkanaście minut, by nadmiar wody odparował. Uzupełniamy przyprawy jeżeli jest taka konieczność oraz wyjmujemy liść laurowy.
Farsz nakładamy do wcześniej przygotowanej cukinii, posypujemy mozzarellą, układamy na natłuszczonej blaszce i wsuwamy do piekarnika na kolejne 20 minut (170 stopni).
Wyjmujemy, posypujemy pozostałą pietruszką i podajemy gorące.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam ciepło, 
Kasia

4 komentarze

  1. Aneta
    17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

    Bardzo fajny pomysł. Nie jadłam jeszcze w ten sposób cukinii, musze spróbować!

    Reply

  2. Aneta
    15 lipca, 2017 @ 12:03 pm

    Bardzo fajny pomysł. Nie jadłam jeszcze w ten sposób cukinii, musze spróbować!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *