Skip to content

Zapiekanka bolońska (lasagne dla leniwych).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ta zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne różni ją sposób przygotowania i rodzaj użytego makaronu. Nie przekładamy warstw makaronu sosem, tylko mieszamy go z sosem serowym a sos boloński układamy na samym wierzchu zaraz pod serem. Jest dużo łatwiej, dlatego w nawiasie zaznaczyłam, że to lasagne dla leniwych ;-). Smak pozostaje naprawdę taki sam. Zapiekanka jest bardzo smaczna, ale ważne by ją dość intensywnie doprawić (chyba, że lubicie inaczej). Zapiekanki wychodzi dużo, jest bardzo syta i dobrze się ją kroi, wiec sprawdzi się na różnych imprezach rodzinnych. Do dzieła! 🙂

Składniki na zapiekankę wielkości 25 x 35 (duża blaszka, wystarczy spokojnie na 8 osób).
Składniki na sos serowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki z czubkiem mąki pszennej
  • sól, pieprz gałka muszkatołowa, curry jako przyprawy
  • 25 dag startego żółtego sera
  • duży ząbek czosnku
Składniki na sos boloński:
  • 35 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 35 dag mielonego mięsa wołowego
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • pomidory w puszce 400 g
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka czerwona papryka w proszku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • tłuszcz do podsmażenia.
Dodatkowo:
  • 500 g makaronu penne, lub innych rurek np. tricolor
  • 25 dag żółtego sera do posypania wierzchu
Wykonanie:
Makaron wrzucić do wrzącej posolonej wody i podgotować go przez 5 minut by był tylko w połowie ugotowany (będzie się jeszcze piekł). Odcedzić go i przelać zimną wodą.
Do rondelka wlać 2,5 szklanki mleka. W pozostałej połowie szklanki rozkłócić mąkę, dołożyć do mleka. Dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz przypraw według uznania (jeżeli makaron nie jest wyraźnie słony, to soli dodać ciut więcej). Całość postawić na małej mocy panika i co chwilę mieszając doprowadzić do zagotowania. Do masy dołożyć starty ser, połączyć by się rozpuścił. 
Sos serowy połączyć z makaronem, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec zapiekankę.
Przygotować sos boloński. 
Marchew, cebulę i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w zgrabną kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Włożyć na niego warzywa, liść laurowy, posiekaną bazylię, posolić i podsmażać aż wyraźnie zmiękną. Dodać oba mięsa, rozbić na drobne części łyżką i podsmażyć aż zniknie kolor surowizny. Dołożyć pomidory wraz zalewą. Uzupełnić przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, papryki, w razie konieczności sól. Całość gotować na małej mocy palnika około 15 minut, tak by odparować część soków. Wyjąć z sosu liść laurowy.
Sos boloński ułożyć na makaron. Jest to ważne by makaron przykryć sosem dokładnie, inaczej zrobi się w tych miejscach twardy.
Na całą zapiekankę zetrzeć pozostały żółty ser i wstawić ją na środkową półkę do piekarnika na 30 minut ( temperatura 170 stopni).
Przed podaniem pozwolić zapiekance przestygnąć około 20 minut.
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło, Kasia 🙂

3 komentarze

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Przepyszna 😊

    Reply

  2. Anonimowy
    15 listopada, 2016 @ 5:34 pm

    Przepyszna ?

    Reply

  3. Emilia
    9 października, 2018 @ 3:08 pm

    Jest świetna i naprawdę szybka! Dzięki za przepis 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *