Skip to content

Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nie należę do osób, które  często wypiekają chleby. Jednak coraz częściej skłaniam się w ich stronę. Uwielbiam świeżutkie pieczywo. Ciepłe pieczywo. To ono sprawia, że nasze niedzielne śniadanie jest wyjątkowe, nawet kiedy jemy zwykłą kanapkę. A niedzielne wspólne śniadania uwielbiam celebrować. To jedyny czas w tygodniu, kiedy możemy wszyscy razem zasiąść do stołu nawet rankiem.
Ten przepis to przepis, z którym poradzi sobie absolutnie każdy. Nasza praca przy chlebie zajmie dosłownie kilka minut.  Nie trzeba nawet rozczynu drożdżowego robić. A warto? No pewnie! Chlebek jest mięciutki i wilgotny w środku, idealnie się kroi i nie kruszy się. Skórka natomiast jest chrupiąca. Wspaniale smakuje z wędliną oraz serem albo jeszcze ciepły z odrobiną masła. A aby go zrobić wystarczy mieć w szafce mąkę i drożdże instant.
Ta porcja odpowiada małemu chlebkowi.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortową) + 2 łyżki do formowania chleba
  • 1 pełna szklanka ciepłej wody
  • 1 pełna łyżeczka drożdży instant (suszone drożdże)
  • płaska łyżeczka soli
(szklanka – 250 ml)
Wykonanie:
Sól, drożdże, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły – wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Chlebek najlepiej piec we formie – ciasto jest dość rzadkie (ale dzięki temu osiągniemy delikatny chlebek).
Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne posmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto pomieszać, uformować kulkę, spłaszczyć ją i włożyć do formy. Zostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia. 
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (kuchenka gazowa) lub 200 stopni (kuchenka elektryczna). Na spód piekarnika wstawić małe naczynie żaroodporne z wodą (250 ml). Do rozgrzanego pieca włożyć chlebek. Piec przez 40 minut na piękny brązowy kolor. 
Warto bochenek naciąć, by sam z siebie nie pękł (nie zawsze pęka ale może się to zdarzyć). Da się to dobrze zrobić po 5 minutach pieczenia. Przed pieczeniem ciasto jest za rzadkie by utrzymać nacięcie 🙂
Smacznego!
Obserwuj bloga przez Facebook i Instagram.

19 komentarzy

  1. Lina w Śmietanie
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    O tak, domowy chlebek jest pyszny. I tani. Ostatnio kupiliśmy chleb analogicznej jakości jak nasz pieczony w domu (bo nas leń dopadł) i koszt bochenka powalił nas na kolana. Przyzwyczajeni do pysznego chleba na zakwasie bez dziwnych dodatków w cenie od 2-4 zł za bochenek, nagle musieliśmy zapłacić 12. A chleb za te dwa złote ze sklepu – lepiej nie mówić. A jak się człowiek dobrze zorganizuje, to i długo wyrastajacego zakwasowca upiecze w tygodniu 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

      O tak,chleb domowy na zakwasie jest wspanialy. Roznica jest ogromna w smaku 🙂

      Reply

  2. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Wygląda mega apetycznie 🙂 Ja jednak w wypiekaniu jestem takie antytalencie… Ale spróbuję 🙂

    Reply

  3. Lina w Śmietanie
    16 lutego, 2016 @ 12:43 pm

    O tak, domowy chlebek jest pyszny. I tani. Ostatnio kupiliśmy chleb analogicznej jakości jak nasz pieczony w domu (bo nas leń dopadł) i koszt bochenka powalił nas na kolana. Przyzwyczajeni do pysznego chleba na zakwasie bez dziwnych dodatków w cenie od 2-4 zł za bochenek, nagle musieliśmy zapłacić 12. A chleb za te dwa złote ze sklepu – lepiej nie mówić. A jak się człowiek dobrze zorganizuje, to i długo wyrastajacego zakwasowca upiecze w tygodniu 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 lutego, 2016 @ 1:07 pm

      O tak,chleb domowy na zakwasie jest wspanialy. Roznica jest ogromna w smaku 🙂

      Reply

  4. Anna Maciejewska
    16 lutego, 2016 @ 4:23 pm

    Wygląda mega apetycznie 🙂 Ja jednak w wypiekaniu jestem takie antytalencie… Ale spróbuję 🙂

    Reply

  5. Adri
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Świetnie wygląda, na pewno wypróbuję przepis 🙂

    Reply

  6. Adri
    17 lutego, 2016 @ 4:30 pm

    Świetnie wygląda, na pewno wypróbuję przepis 🙂

    Reply

  7. Agnieszka Kluczewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:12 am

    Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. A nie chodzi o drożdże:)

    Reply

  8. Agnieszka Kluczewska
    24 marca, 2016 @ 11:20 am

    Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. A nie chodzi o drożdże:)

    Reply

  9. ludka
    20 stycznia, 2019 @ 4:53 pm

    jaka mąka? czy taka na chleb czy zwykła?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 stycznia, 2019 @ 8:21 pm

      Największą mąkę pszenną użyłam:) 450 bodajże.

      Reply

  10. Magda
    4 lipca, 2019 @ 3:28 pm

    Czy mozna zostawic na noc do wyrosniecia?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      4 lipca, 2019 @ 3:43 pm

      Tak, można. Normalnie wyrasta 4 godziny, więc nic mu nie będzie jeżeli ten czas wydłużony zostanie do 8. Tylko warto zwrócić uwagę na wielkość naczynia by ciasto nie uciekło:)

      Reply

      • Magda
        4 lipca, 2019 @ 4:00 pm

        Bardzo dziekuje. Fajny przepis wiec na pewno skorzystam

        Reply

        • Basiek
          19 marca, 2020 @ 2:57 pm

          Czy w sumie 5 h wyrastania chleba to mus? Ja bym preferowana 1h+1h. Sprawdzę czy to ok i czy wyszedł. A Ty jak uważasz Kasiu? To nie przesada 5h?

          Reply

          • Katarzyna Rzepecka
            21 marca, 2020 @ 10:47 pm

            Taki chlebek jest pulchniejszy, jak sobie poleżakuje ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *