Skip to content

Gołąbkowy garnek.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Lubicie gołąbki? My z mężem uwielbiamy, a nasze dzieciaki wprost za nimi przepadają. Ale wiadomo jak to jest z tymi gołąbkami – trzeba poświęcić sporo czasu na zawijanie, gotowanie i całą resztę. Ale kiedy najdzie nas ochota na coś podobnego, to możemy najzwyczajniej w świecie wrzucić składniki do jednego garnka i ugotować pyszny, gęsty oraz pożywny ragout (czy jak ktoś woli może nazwać to danie leczem). Wszystko jest smakiem bardzo podobne do tradycyjnych gołąbków, tyle, że w wersji bardzo szybkiej i sporo łatwiejszej. Z tego przepisu wychodzi spory garnek, więc spokojnie można go podzielić na dwa obiady. Warto pozwolić całości się przegryźć – na następny dzień danie jest jeszcze pyszniejsze!



Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna)
  • pół korzenia świeżego selera
  • korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze)
  • 3 świeże marchewki (około 25 dag)
  • puszka pomidorów w zalewie 400 g
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wody (jeżeli masz rosół to jak najbardziej możesz go dać zamiast wody)
  • 100 g ryżu parabolicznego – 1 woreczek
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • czubata łyżka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku według uznania
  • łyżeczka majeranku
  • tłuszcz do podsmażenia
Wykonanie:

W pierwszej kolejności podszykować wszystkie składniki: z kapusty usunąć głąb, pokroić ją w kostkę. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Pomidory pokroić, zalewę zostawić, będziemy dodawać do garnka. 
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso mielone i podsmażać mieszając aż się porozbija, dodać jarzyny (marchew, cebule, czosnek, pietruszkę, seler), liść laurowy, sól i pieprz – podsmażać około 10 minut, by wszystko zmiękło.
Do garnka dolewamy 1,5 litra gorącej wody, dodajemy sól i pieprz, koncentrat i pomidory wraz z zalewą, zagotowujemy i gotujemy na małej mocy panika około 25 minut. Następnie dodajemy kapustę. Kiedy kapusta jest już dość miękka (po około 10 minutach), uzupełniamy całość brakującymi przyprawami (curry, papryki, majeranek), wsypujemy ryż i gotujemy jeszcze około 15 minut by był miękki.
Jeżeli podczas gotowania okazuje się, że całość jest zbyt gęsta, można nieco jeszcze rozcieńczyć wodą.
Smacznego! 🙂
Obserwuj bloga przez Facebook oraz Instagram.

10 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    Wygląda ciekawie, a można zamrozić to danie?

    Reply

  2. Anonimowy
    4 lutego, 2016 @ 5:44 pm

    Wygląda ciekawie, a można zamrozić to danie?

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    Hmmm… pychota 🙂

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    8 lutego, 2016 @ 10:26 am

    Hmmm… pychota 🙂

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:14 am

    Zrobiłam dzisiaj na obiad, bardzo smaczne, super danie na letni obiad, wyszedł cały gar, chyba starczy na trzy dni.
    Dziękuję za świetny przepis 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:16 pm

      Bardzo się cieszę, że przepis się przydał.
      Dziękuję za opinię i pozdrawiam! 🙂

      Reply

  6. Anonimowy
    14 lipca, 2017 @ 1:32 pm

    Zrobiłam dzisiaj na obiad, bardzo smaczne, super danie na letni obiad, wyszedł cały gar, chyba starczy na trzy dni.
    Dziękuję za świetny przepis 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 lipca, 2017 @ 9:57 pm

      Bardzo się cieszę, że przepis się przydał.
      Dziękuję za opinię i pozdrawiam! 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *