Skip to content

Schab 5-cio minutowy – domowa wędlina.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Witajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny 🙂 Cykl ten zacznę domową wędliną. Domowe wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta  i szkoda, że tylko wtedy. Domowe wędliny są naturalne, są prawdziwie aromatyczne i mamy pewność co do świeżości. Ten przepis to banalnie prosta sprawa – wkładamy do garnka wszystkie składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów gotujemy 5 minut, chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych “5 minut” – całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach – nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki. 

Składniki:
  • 2 litry wody
  • kawałek schabu – np. 1 kg
  • 4 łyżki soli
  • 5 ziaren jałowca
  • 3 goździki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • płaska łyżka pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka kolendry w ziarnach
  • 2 liście laurowe
Wykonanie:

Wszystkie składniki razem z mięsem włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość zostawić pod przykryciem na 7 godzin (odstęp pomiędzy gotowaniem powinien wynosić minimum 6 godzin). Po tym czasie ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia. 
Mięso owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki by kolejnego dnia cieszyć się wspaniałym smakiem gotowanego schabu 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia 🙂

36 komentarzy

  1. Edyta Hinc
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Witaj Kasiu:) Mam pytanie, czy wystarczy tylko 10 minut gotowania schabu? Mam wlasnie zakupiony spory kawalek schabu i chce zrobic wedline z niego:) pozdrawiam

    Reply

  2. Edyta Hinc
    3 grudnia, 2015 @ 10:40 am

    Witaj Kasiu:) Mam pytanie, czy wystarczy tylko 10 minut gotowania schabu? Mam wlasnie zakupiony spory kawalek schabu i chce zrobic wedline z niego:) pozdrawiam

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      3 grudnia, 2015 @ 4:31 pm

      W zupełności wystarczy 🙂 niektórzy gotują 6 minut. można dać ta minute lub dwie więcej. Ale tak naprawdę cały proces termiczny dzięki któremu mięso jest ugotowane zachodzi podczas stygniecia 🙂

      Reply

    • Edyta Hinc
      18 grudnia, 2015 @ 11:47 am

      Dziękuję za odpowiedz:)

      Reply

  3. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Super. Zrobię na święta 🙂

    Reply

  4. Anonimowy
    3 grudnia, 2015 @ 9:31 pm

    Super. Zrobię na święta 🙂

    Reply

  5. Iza Zarzycka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Dzień dobry 😊 czy mogę wykorzystać Pani przepis i opublikować go na moim blogu? Sama również przygotowuję pięciominutowe mięso, jednak do tej pory korzystałam z innego przepisu. Pozdrawiam serdecznie

    Reply

  6. Iza Zarzycka
    5 grudnia, 2015 @ 11:19 am

    Dzień dobry ? czy mogę wykorzystać Pani przepis i opublikować go na moim blogu? Sama również przygotowuję pięciominutowe mięso, jednak do tej pory korzystałam z innego przepisu. Pozdrawiam serdecznie

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      5 grudnia, 2015 @ 12:49 pm

      Przepisy są po to by z nich korzystać 🙂 proszę tylko o to by nie kopiować zdjęć a Przepis ubrać we własne słowa 🙂 sama receptura (przepisów na każdym blogu) nigdy nie była objęta prawami autorskimi – wiec spokojna głowa 🙂

      Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Super przepis..wlasnie zrobiłam schabik jutro zobaczymy jak wyszedł 😁

    Reply

  8. Anonimowy
    6 grudnia, 2015 @ 10:20 am

    Super przepis..wlasnie zrobiłam schabik jutro zobaczymy jak wyszedł ?

    Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Witam. Jestem antytalenciem dlatego zadam może głupie pytanie. Czy majonez i musztardę też wrzucić do garnka?

    Reply

  10. Anonimowy
    18 grudnia, 2015 @ 5:30 pm

    Witam. Jestem antytalenciem dlatego zadam może głupie pytanie. Czy majonez i musztardę też wrzucić do garnka?

    Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:17 pm

    Dzień dobry 🙂 Mam schab 1,80 kg czy ilość przypraw mam zwiększyć i o ile?
    Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm

      Ilość przypraw zwiększamy proporcjonalnie do ilości wody. Jeżeli kawałek nie mieści się w 2 litrach, to zrobić np 1,5 porcji. Wielkość mięsa nie ma tak dużego znaczenia jak proporcja przypraw do wody 🙂 Dziękuję i wzajemnie życzę Wesołych Świąt 🙂

      Reply

  12. Anonimowy
    22 grudnia, 2015 @ 7:22 pm

    Dzień dobry 🙂 Mam schab 1,80 kg czy ilość przypraw mam zwiększyć i o ile?
    Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 grudnia, 2015 @ 8:16 pm

      Ilość przypraw zwiększamy proporcjonalnie do ilości wody. Jeżeli kawałek nie mieści się w 2 litrach, to zrobić np 1,5 porcji. Wielkość mięsa nie ma tak dużego znaczenia jak proporcja przypraw do wody 🙂 Dziękuję i wzajemnie życzę Wesołych Świąt 🙂

      Reply

  13. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    czy czas między gotowaniami można wydłużyc do kilkunastu godz?

    Reply

  14. Anonimowy
    29 czerwca, 2016 @ 7:09 pm

    czy czas między gotowaniami można wydłużyc do kilkunastu godz?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 czerwca, 2016 @ 3:36 pm

      Sądzę, ze tak. Tylko najlepiej wtedy wstawić całość po wychlodzeniu do lodówki. Jest ciepło i lepiej nie narażać wywaru i mięsa na zepsucie.

      Reply

  15. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Czy mogę zamiast schabu użyć szynki?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am

      Tak. Każde mięso wieprzowe można tutaj użyć. W przypadku szynki czy karkówki wydluzamy czas do 6 minut zamiast przepisowych 5 minut. Byle mięso nie było poprzerastane mocno tłuszczem. Wtedy najlepiej je zasznurowac.

      Reply

  16. Anonimowy
    5 września, 2016 @ 4:25 pm

    Czy mogę zamiast schabu użyć szynki?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      5 września, 2016 @ 5:20 pm

      Tak. Każde mięso wieprzowe można tutaj użyć. W przypadku szynki czy karkówki wydluzamy czas do 6 minut zamiast przepisowych 5 minut. Byle mięso nie było poprzerastane mocno tłuszczem. Wtedy najlepiej je zasznurowac.

      Reply

  17. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Mięso wychodzi super, najczęściej robię schab, ale pyszna też jest łopatka. Kilka razy robiłam schab i łopatkę razem (po prostu mniejsze kawałki), na moim stole gości ono już od kilku lat. Pozdrawiam

    Reply

  18. Anonimowy
    14 listopada, 2016 @ 6:56 pm

    Mięso wychodzi super, najczęściej robię schab, ale pyszna też jest łopatka. Kilka razy robiłam schab i łopatkę razem (po prostu mniejsze kawałki), na moim stole gości ono już od kilku lat. Pozdrawiam

    Reply

  19. barbara maslankiewicz
    17 kwietnia, 2018 @ 12:17 pm

    Wyszło SUPERWO!!????,

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm

      Bardzo się cieszę, ze przepis przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam

      Reply

  20. barbara maslankiewicz
    19 listopada, 2016 @ 9:02 am

    Wyszło SUPERWO!!????,

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 listopada, 2016 @ 11:51 am

      Bardzo się cieszę, ze przepis przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam

      Reply

  21. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Ja zrobiłam szynkę, rewelacja 🙂 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

    Reply

  22. Anonimowy
    23 listopada, 2016 @ 9:44 am

    Ja zrobiłam szynkę, rewelacja 🙂 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *