Skip to content

Galaretkowiec – tanie ciasto na biszkopcie.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Przepis na tanie ciasto? Nic łatwiejszego – biszkopt z masą galaretkową. Galaretka połączona z jogurtem (w takiej wersji najbardziej lubię) lub śmietaną – kto co woli. Mleczny smak podkreśla smak owocowy i całość fajnie się komponuje. Ciasto znane od bardzo dawna, robiły je nasze babcie. Dzieci je uwielbiają, a my możemy się cieszyć, że składniki kosztowały około 10-15 zł. Także ładnie wygląda, zwłaszcza gdy masa jest pomiędzy warstwami biszkoptu – jest równiej, lepiej też się takie ciacho zajada i kroi.
Galaratkowiec, śmietanowiec, jogurtowiec – zwał jak zwał – chodzi niemal o to samo 🙂 O ciacho wypełnione galaretką.

Przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę około 25×35 cm

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cały czas ucierając cukier, następnie żółtka (jedno po drugim), dopiero na końcu  przesiane mąki ale też stopniowo. W biszkopcie chodzi o precyzje, wszystko musi być ucierane bardzo powoli, dokładnie, bez przerwy. Jeżeli już zaczynamy ciasto – nie odchodzimy od niego.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w NAGRZANYM piekarniku do 160 stopni (grzałka góra dół) przez 25-30 minut. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od brzegów, i jest ładnie przyrumienione. Piekarnik otwieramy, wyciągamy ciasto w blaszce, rzucamy z około 50-60 cm na podłogę (ja rozkładam koc) i wkładamy znów do piekarnika. Pozostawiamy uchylone drzwiczki, i powoli ciasto samo stygnie..

Chłodny przekroić na pół – poziomo.

Masa galaretkowa:
Składniki:

  • 0,5 l jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
  • 5 galaretek owocowych – 3 o różnym smaku i 2 o jednym smaku.
Wykonanie:
3 galaretki przygotować według opisu na opakowaniu, jednak zmniejszając o pół szklanki proporcję wody każdej porcji. Każdą przygotować osobno – w osobnym naczyniu. W takim z którego galaretka ładnie wyskoczy po stężeniu. Tę czynność można zrobić jako pierwszą, jeszcze przed pieczeniem biszkoptu. Kiedy galaretka jest sztywna pokroić ją drobno.
Dwie pozostałe galaretki przygotować na dwie szklanki wody – kiedy zaczną tężeć połączyć masę z jogurtem. Do masy jogurtowej dodać galaretkę w kostce i dokładnie połączyć. Odczekać aż masa nie będzie zbyt lejąca (jeżeli jeszcze jest). Przełożyć masą biszkopt.
Smacznego!

13 komentarzy

  1. Słodkie Abstrakcje
    22 kwietnia, 2015 @ 8:29 am

    Tanie ale naprawdę efektowne! 🙂 Pięknie wygląda i zapewne smakuje. Bo jak biszkopt może nie smakować ? 🙂

    Reply

  2. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:35 pm

    wygląda smakowicie! da się zrobić to bez galaretki? nie przepadam za galaretkami:(:(

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      18 maja, 2015 @ 6:43 pm

      Cała frajda właśnie w galaretce 🙂 można zrobić jogurt z żelatyną, bez galaretek 😉

      Reply

  3. Anonimowy
    1 czerwca, 2015 @ 4:35 pm

    Zrobiłam biszkopt i pierwszy raz w życiu mi takie cudo wyszło. A siostra się śmiała że rzucam blaszką o podłogę, dzięki za przepis.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      1 czerwca, 2015 @ 5:50 pm

      Ja jak pierwszy raz go robiłam to tez wszyscy kpili, a teraz jest to mój najlepszy przepis na biszkopt 🙂

      Reply

  4. Anonimowy
    21 sierpnia, 2015 @ 9:44 am

    Śliczne, pyszne ciasto. Polecam
    Ją osobiście na wierzchu zrobiłam esy floresy z polewy czekoladowe. Nie chwaląc się też miało ciekawy wygląd. Pozdrawiam

    Reply

  5. Wiola dróżdż
    31 października, 2016 @ 8:07 am

    Właśnie zaczynam robić zobaczymy czy mi się uda, najbardziej boje się o ta masę ; /

    Reply

  6. Wiola dróżdż
    31 października, 2016 @ 8:08 am

    Właśnie odstawiłam galaretki 3 rodzaje aby się ładnie stężyły. Ale najbardziej boję się o mase ; o

    Reply

  7. Anonimowy
    6 stycznia, 2017 @ 1:11 pm

    Zrobione! Ciasto bardzo dobre?

    Reply

  8. Anonimowy
    22 lutego, 2018 @ 7:17 pm

    jakiej wysokości jest to ciasto?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 lutego, 2018 @ 4:49 pm

      Chciałabym odpowiedzieć dokładnie, ale nie mam aktualnie tego ciasta w domu, więc powiem, że jest średniej grubości. Ani niskie, ani wysokie. Pozdrawiam!

      Reply

    • Anonimowy
      23 lutego, 2018 @ 6:40 pm

      Dziękuję za odpowiedź. W takim razie czy wg Pani to ciasto nadaje się na imprezę rodzinną (urodziny Babci), czy jest zbyt banalne? 🙂
      Pozdrawiam, Hania

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 lutego, 2018 @ 12:18 pm

      Pewnie, że się nadaje 🙂 Co prawda, jest to proste ciasto, ale też bardzo smaczne ☺

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *