Skip to content

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku pochodzi z kuchni francuskiej – we Francji ludzie bardzo cenią sobie smak czosnku. Tu jest go bardzo dużo. Ale spokojnie, kurczak nie jest postrachem wampirów. Jest bardzo smaczny i wcale nie jest zbyt czosnkowy. Czosnek pieczę się obok kurczaka, nadaje mu tak właściwie tylko delikatny posmak tego warzywa. Choć nie powiem, bo w kuchni czosnek czuć podczas przygotowań było mocno 🙂 Nie mniej jednak zachęcam, nigdy nie jadłam tak tak wilgotnego i tak aromatycznego drobiu 🙂

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku.

Składniki:
  • świeży kurczak – waga około 1,2 kg
  • miękkie masło – 70 g
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek – kilka gałązek lub łyżeczka suszonego
  • 40 ząbków czosnku (około 3 główki)
Wykonanie:
 
Kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Usunąć kuper i szyjkę oraz resztki piórek. Nóżki związać. Do wnętrza włożyć połowę masła, tymianek oraz trochę soli i pieprzu. Wierzch natomiast posypać tylko pieprzem i solą i dokładnie posmarować masłem. Główki czosnku rozdzielić na ząbki, które obrać.
Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obok ułożyć ząbki czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu na 80 minut. Co jakiś czas polewać go wydzielającymi się podczas pieczenia sokami.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, lub z gotowanymi polanymi sosem powstałym podczas pieczenia.
Jakiś czas temu podawałam też przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami: klik
Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam 🙂

 

5 komentarzy

  1. Malwinka
    24 stycznia, 2015 @ 3:15 pm

    Lubię kurczaka i czosnek, to idealny sposób na mięcho dla mnie 🙂

    Reply

  2. An etka
    24 stycznia, 2015 @ 8:08 pm

    Rozumiem, że naczynia podczas pieczenia kurczaka nie przykrywać.., tak ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 stycznia, 2015 @ 8:14 pm

      Ja nie przykrywałam. Można przykryć na pierwszą połowę, druga połowę czasu piec bez przykrycia.

      Reply

  3. An etka
    24 stycznia, 2015 @ 8:30 pm

    Dziękuję 🙂 ! Kurczak pieczony jest na mojej liście ulubionych od zawsze i tak już zostanie :).

    Reply

  4. Anonimowy
    26 stycznia, 2015 @ 9:08 am

    Smakowicie wygląda.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *