Skip to content

Kawa świąteczna.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Święta nie byłyby tak magiczne, gdyby nie towarzyszyły im te wszystkie specyficzne zapachy przygotowywanych potraw, ciast. Tylko ten jeden raz w roku w naszych domach pięknie pachnie pierniczkami, suszonymi owocami, tudzież pomarańczami (u nas w grudniu je się ich bardzo dużo).
Kawa świąteczna. Niesamowicie aromatyczna, o absolutnie genialnym smaku pierniczków z nuta pomarańczową. Zaparzam ją w Boże Narodzenie z samego rana. Idealnie podkreśla świąteczny klimat – zapach takiej kawy roznosi się po całym domu. Do tego duża ilość mlecznej pianki. Można się zakochać 🙂 Niestety, w tym przepisie jest minus  – by ją przygotować, musimy posiadać włoską kawiarkę. O kawiarkach już kiedyś pisałam TUTAJ.

 

 

Kawa świąteczna

Składniki na dwie kawy:
  • świeżo mielona kawa
  • przyprawa korzenna do piernika lub cynamon – płaska łyżeczka
  • skórka z pomarańczy, bez białej części, plasterek około 10 cm
  • mleko – 200 ml
  • cukier puder – 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy – pół łyżeczki
Wykonanie:
 
Skórkę z pomarańczy zaparzyć na kilka sekund wrzątkiem. W sicie kawiarki umieścić kawę, niemal pod brzegi. Dołożyć skórkę z pomarańczy pokrojona na drobniejsze kawałki oraz przyprawę korzenna do piernika. Nastawić kawiarkę na przedestylowanie. Kiedy kawa jest już gotowa, przelać ją do wysokich szklanek (moje 250 ml) – do 1/3 wysokości.
Mleko wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym podgrzać (nie gotować), dokładnie wymieszać. Mleko spienić spieniaczem (ja używam ręcznego – polecam). Ciepłe wlać do kawy. Poczekać chwilkę aż piana odwarstwi się od kawy.
Kawa gotowa 🙂
Pozdrawiam, Kasia!

 

2 komentarze

  1. Malwinka
    11 grudnia, 2014 @ 12:51 pm

    Nie przepadam za kawą, ale na taką bym się skusiła 🙂

    Reply

  2. michal
    12 stycznia, 2015 @ 10:43 am

    bardzo pyszniutkie 🙂 jestem pierniczkowym potworem, ale kawkę wole z lodem;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *