Skip to content

Tradycyjna zupa grochowa z grochu łuskanego – grochówka.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Grochówka – ulubiona zupa mojego Taty. Zawsze robiona w naszym domu w sposób tradycyjny, bo tak Tato zajadał w wojsku i taką pokochał :). Koniecznie z grochem łuskanym, żaden inny nie wchodzi w grę, bo wtedy to już nie tradycyjna zupa grochowa i smakuje zupełnie inaczej. Podobnie mięso – koniecznie owędzane. 
Albo się ją uwielbia, albo i nie. W każdym razie ta propozycja jest bardzo sycąca i jak na prawdziwą zupę przystało – bardzo aromatyczna i gęsta. 

SKŁADNIKI (garnek 4 litry):

 groch żółty łuskany – 30 dag
4 dość duże ziemniaki
4  średnie marchewki
plaster świeżego selera
pół cebuli
korzeń pietruszki
kopiasta łyżka majeranku
sól i pieprz mielony do smaku, wg. uznania
2 ząbki czosnku
owędzane mięso wieprzowe np. żeberka trójkątne (0,5 kg) ; jeżeli nie korzystamy z owędzanego mięsa to dodatkowo kawałek owędzanego boczku 20 dag lub owędzanej kiełbasy 
łyżka smalcu i łyżka mąki pszennej na zasmażkę

WYKONANIE:

Garnek napełnić wodą do 2/3 jego wysokości. Wodę zagotować, zmniejszyć moc palnika. Włożyć mięso, obgotować. Jeżeli wytrąci się piana zebrać ją. Dołożyć groch. Cały czas gotować.
Przygotować zioła i przyprawy. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dołożyć do wywaru na około 20 minut po grochu. 
Zupę gotować na średniej wielkości palniku, na nie pełnej jego mocy – tak długo, aż groch się rozgotuje a warzywa będą miękkie, dość często mieszając. Groch musi się rozgotować – inaczej będzie twardy a zupa mało gęsta.
Wyjąć mięso, obrać i pokroić drobno po czym włożyć do zupy.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dołożyć mąkę i przesmażyć. Jeżeli dodajecie owędzany boczek lub kiełbasę bo nie mieliście owędzanego mięsa, to pokrójcie drobno i przesmażcie teraz razem z zasmażką.
Zasmażkę dodać do zupy, zagotować. 
Podawać ciepłe. Zupa dobrze rozgrzewa 🙂 Dobrze się sprawdzi w chłodne dni.
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam!
Kasia Rzepecka 🙂

6 komentarzy

  1. trzysekundy
    10 grudnia, 2014 @ 9:33 am

    Jakie śliczne zdjęcia!

    Reply

  2. Anonimowy
    24 marca, 2017 @ 8:55 pm

    Super grochowa mniam ��

    Reply

  3. Tomek
    12 sierpnia, 2018 @ 1:38 pm

    Dodałem do tego tylko kielbasa myśliwska zarumienioną razem z cebulą czosnkiem x2 ząbki. Przepis godny polecenia

    Reply

  4. Babcia
    9 lutego, 2019 @ 4:21 pm

    Dziś ugotowałam tę zupę. Jest pyszna. Porywam przepis ?

    Reply

  5. Arkadiusz
    22 czerwca, 2020 @ 4:02 pm

    Fenomenalny przepis, aktualnie znajduję się poza granicami Polski ale i tutaj mamy Polski sklep 🙂 dziś ugotowana PYSZNA!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *