Skip to content

Karkówka duszona w ketchupie.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Karkówka duszona w ketchupie, interesujące prawda? 🙂 Danie banalnie proste (tak więc i przepis krótki), każdy sobie z nim poradzi. Oprócz składników potrzebujemy tylko naczynie z pokrywą, lub naczynie bez pokrywy (blaszkę) i folię aluminiową. Folią musimy bardzo dobrze uszczelnić danie, nakładając dwie jej warstwy, oraz związując dokładnie brzegi naczynia nićmi pozostawiając wystającą folię. Tak i ja zrobiłam. Kiedy rozcięłam folię buchnęła para, to znaczy że karkówka faktycznie dusiła się i jak najbardziej można robić w ten sposób. Do tego dania proponuje ryż. Będzie się fajnie komponować z pomidorowym smakiem 🙂

Składniki na 6 porcji:

1 kg karkówki
2 cebule 
łyżeczka majeranku
1 l bardzo dobrego ketchupu (użyłam łagodnego ze względu na dzieci, było ok)
Wykonanie:

Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by sól weszła wewnątrz mięsa. Ułożyć na spód naczynia. Cebulkę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z majerankiem oraz ketchupem. Jeżeli ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać pieprzu. Wylać na mięso. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.
Ps. Wiele przepisów na podobne danie podaje by ketchup rozcieńczyć. Nie róbcie tego jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos. Mięso wypuści z siebie soki nieci go rozrzedzając. 

Smacznego! Serdecznie pozdrawiam.
Kasia R.

23 komentarze

  1. Kamil
    18 listopada, 2014 @ 6:07 pm

    Super przepis na karkóweczkę, muszę wypróbować 🙂

    Reply

  2. ladylaura
    18 listopada, 2014 @ 7:40 pm

    Fajna propozycja.

    Reply

  3. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
    19 listopada, 2014 @ 12:40 pm

    Kocham karkówkę!! 🙂 Chyba robiona na każdy możliwy sposób musi być dobra! 🙂

    Reply

  4. Anonimowy
    21 marca, 2015 @ 9:53 pm

    Mięso wychodzi bardzo smaczne, ale pomimo, że kupiłam ketchup dobrej jakości to sos czuć po upieczeniu octem. Dla mnie ten zapach jest nie do przejścia. Następnym razem zrobię własny ketchup i takim zaleję mięso bo w smaku jest genialne.

    Reply

    • Wicked
      22 kwietnia, 2017 @ 11:13 pm

      Pewnie pudliszki. To nie jest dobry ketchup. Jest drogi i popularny. Nic poza tym.

      Reply

  5. Anonimowy
    15 kwietnia, 2015 @ 4:51 pm

    ja do sosu dodaję dla wzbogacenia smaku powidła śliwkowe – niebo w gębie

    Reply

  6. Anonimowy
    3 maja, 2015 @ 5:30 pm

    ja do sosu ketchubowego dodaję kilka łyżek dżemu morelowego i 2 ząbki czosnku, też ciekawy smak

    Reply

  7. Anonimowy
    6 czerwca, 2015 @ 11:48 am

    Ja dodaje jeszcze dodatkowo pieczarki. …pycha

    Reply

  8. pannakolczykowa
    5 lipca, 2015 @ 7:55 pm

    chyba zaserwuję moje lubemu! banalny przepis 🙂

    Reply

  9. Anonimowy
    7 lipca, 2015 @ 7:36 am

    zrobione:) wyszło dobre, ale troszkę zmieniłam przepis:) najpierw na godzine do lodówki wstawiłam karkówkę w przyprawach i odrobiną oliwy – potem obsmażyłam ją na patelnik, dodałam podsmażone pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka.dodałam ketchup i do pieca:D

    Reply

  10. Iwona Marciniak
    11 lipca, 2015 @ 5:43 pm

    Jakiego ketchupu pani użyła?

    Reply

  11. Katarzyna Rzepecka
    11 lipca, 2015 @ 6:57 pm

    Z Kotlina, pozdrawiam 🙂

    Reply

  12. aniable
    19 lipca, 2015 @ 8:16 pm

    Pycha! ja robię podobne mięsko tylko obsypuje plastry na noc obficie cząbrem i tymiankiem a potem dodaje po 4 łyżki keczupu i majonezu i 2 cebule i piekę i też pycha! polecam i pozdrawiam 🙂

    Reply

  13. Anonimowy
    20 lipca, 2015 @ 12:23 pm

    A ja użyłam polędwiczek.pokroiłam je ,podsmażyłam zalałam kethupem Pudliszki i dusiłam na małym ogniu przez godzinę. Wyszło super!

    Reply

  14. Anonimowy
    20 sierpnia, 2015 @ 5:10 pm

    Zastanawiam się czy pomidory z puszki fajnie by smakowały? zamiast keczupu

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 sierpnia, 2015 @ 6:41 am

      Sama pomidory trzeba będzie doprawić mocniej, ale myślę że można kombinować 🙂

      Reply

  15. Anonimowy
    30 stycznia, 2017 @ 10:56 pm

    Ja także robię z pieczarkami i cebulą zalewam to-troszkę wody dodaję przecier z 3 łyżki cukru z 3 łyżki magi

    Reply

  16. Milena Wnuk-Lipinska
    9 listopada, 2017 @ 7:54 pm

    Jadlam to danie w zeszły weekend i muszę przyznać ze jest to świetne danie:) mam zamiar zrobić na sylwestra:)

    Reply

  17. Gośka
    25 sierpnia, 2018 @ 12:59 pm

    Super pomysł na karkówkę 🙂 wszystkim smakuje i robię już kolejny raz 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      25 sierpnia, 2018 @ 2:37 pm

      Gosiu, bardzo się cieszę, zapraszam po więcej ?

      Reply

  18. MariMar
    20 grudnia, 2018 @ 4:15 pm

    Mam w planach zrobić na święta.Napiszę jakie będą efekty ☺

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 grudnia, 2018 @ 4:21 pm

      Koniecznie podziel się opinią ?
      Wesołych Świąt:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *