Skip to content

Tort Rafaello (krem budyniowy, krem kokosowy).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Taki tort to tort na specjalne okazje 馃檪 jest do艣膰 drogi ale smak jest po prostu bajeczny – delikatny s艂odki, rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach. Trzeba go spr贸bowa膰! Wielbiciele Pralinek Raffaello powinni by膰 nim zachwyceni. Kombinacje krem贸w, ozd贸b to moja koncepcja – oczywi艣cie mo偶na troszk臋 je zmodyfikowa膰 wed艂ug w艂asnego uznania.

Sk艂adniki na biszkopt (ma艂a tortownica):
  • 5 jaj
  • 1/4 szklanki m膮ki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki m膮ki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Upiec biszkopt wed艂ug przepisu podstawowego: klik
Sk艂adniki na krem budyniowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 3 艂y偶ki m膮ki pszennej z lekkim czubkiem
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  •  p贸艂 szklanki cukru
  • ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy
  • kostka dobrego mas艂a 200 g

Ugotowa膰 budy艅 z mleka, cukr贸w, m膮k. Odstawi膰 do ca艂kowitego ostygni臋cia, nie przykrywa膰 by masa nie podesz艂a wod膮. Mas艂o (temperatura pokojowa) ucieramy z budyniem, stopniowo go dodaj膮c 艂y偶ka po 艂y偶ce kiedy poprzednia zosta艂a dok艂adnie wtarta. Dzi臋ki temu krem si臋 nie zwa偶y. 
Rada! Je偶eli krem zaczyna si臋 obiera膰 nale偶y doda膰 艂y偶eczk臋 sody oczyszczonej.
Sk艂adniki na krem kokosowo – migda艂owy:

  • 100 g bardzo drobno zmielonych wi贸rek kokosowych – gdyby by艂y grubo mielone to dodatkowo szklanka mleka, trzeba wi贸rki zagotowa膰 w mleku i pozwoli膰 im zmi臋kn膮膰, w razie potrzeby odcisn膮膰 nadmiar mleka. 
  • p艂atki migda艂owe p贸艂 szklanki
  • 0,25 l 艣mietany krem贸wki 30 %
  • 3-4 艂y偶eczki 偶elatyny i p贸艂 szklanki wody

Ubi膰 艣mietan臋 na bardzo sztywno, doda膰 migda艂y i wi贸rki kokosowe. 呕elatyn臋 rozrobi膰 w p贸艂 szklanki wody i t臋偶ej膮c膮 doda膰 do masy, jednak dopiero przed przek艂adaniem tortu. 
Sk艂adniki pozosta艂e:
  • pralinki Rafaello oko艂o 20 sztuk
  • z艂ote cukrowe kuleczki pere艂ki.
  • dwa opakowania dra偶y mlecznych lub kokosowych/waniliowych
  • p贸艂 cytryny
  • kieliszek rumu b膮d藕 aromat rumowy.

Wykonanie:

Tort przekroi膰 na 3 cz臋艣ci.
Pierwsz膮, t臋 kt贸ra b臋dzie od spodu – skropi膰 sokiem wyci艣ni臋tym z cytryny, wy艂o偶y膰 na ni膮 po艂ow臋 kremu budyniowego i posypa膰 obficie bia艂ymi dra偶ami. Po艂o偶y膰 na to drug膮 warstw臋. Skropi膰 rumem b膮d藕 aromatem rumowym. Wy艂o偶y膰 drugi kokosowy krem. Po艂o偶y膰 trzeci膮 – wierzchni膮 warstw臋. Ca艂y tort obsmarowa膰 dok艂adnie drug膮 po艂ow膮 kremu budyniowego, ozdobi膰 kuleczkami i pralinkami 馃檪
Smacznego!

2 komentarze

  1. gin
    28 lipca, 2014 @ 7:42 pm

    Wygl膮da cudnie 馃檪

    Reply

  2. nefernefer35
    3 sierpnia, 2014 @ 11:19 am

    Wyglada ob艂ednie:) Na mojej liscie do zrobienia!

    Reply

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *